Põnnidele tehti kesklinna lastehoid

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põnnipere lastehoiu juhataja Tiina Olesk rääkis, et võimaluse korral on ostetud puidust mänguasju ning lastel olevat palju rohkem ideid, mida sellistest juppidest kokku panna.
Põnnipere lastehoiu juhataja Tiina Olesk rääkis, et võimaluse korral on ostetud puidust mänguasju ning lastel olevat palju rohkem ideid, mida sellistest juppidest kokku panna. Foto: Kristjan Teedema

«Kunagi oli küll plaan teha lastehoid, aga millalgi hiljem,» muigas tulevase lastehoiu juhataja Tiina Olesk. Aasta tagasi loodud Kunstipõnnide mängutuba mõtles ta edasi arendada ehk viie aasta pärast.

Selle viie aasta jooksul oli mõttes uurida, kas üldse on nõudlust, ja võibolla otsida uued suuremad ruumid, kuid lastega tundides käivad vanemad tundsid väga kiiresti huvi lastehoiu võimaluse vastu.

Kui kõik läheb uusimate plaanide järgi, avatakse Põnnipere lastehoid Küütri tänavas novembrist. Sellel nädalal on pisikesed emade-isade seltsis käinud uue kohaga harjumiseks proovipäevadel.

Tegelikult pidi hoid avatama juba septembris, kuid loa saamiseks tuli teha esialgu nõutust rohkem, ehitada uus tualettruum. Olesk rääkis, et järgmisel nädalal tuleb ametnik taas ruume üle vaatama, kuid just rühmaruumist otse ligi pääsetav tualett olevat olnud ainus takistus tegevusloa saamisel.

Turvaline koht

Oleski eesmärgiks on luua väike kodune hoid, kus käiks kõige rohkem üheksa last. Sealjuures oleks nagu lasteaias, iga päev on kindlad lapsed ja sama seltskond, sest muidu kaoks pisikestel turvatunne.

Ka seni peamiselt loovus­­tundide ja sünnipäevade pidamiseks kasutatud üsna väikesed ruumid on tema sõnul head. See võimaldab luua pisikese rühma, kus on rahulik ja vaikne ning hoidjatel iga lapse jaoks aega.

Olesk ise on saanud hariduse hoopis kõrgemast kunstikoolist ja tegi juba õpingute ajal lastele loovustunde, mis viiski oma ettevõtte loomiseni. Nüüd lastega tegeldes ja hoidu juhatades plaanib ta sellelgi alal hariduse omandada.

Hoidu võetakse tööle pedagoogid. Abiõpetajad on juba valitud, nemad on seda eriala õppivad tudengid, põhikohaga õpetajad käivad aga sarnaselt lastega praegu proovipäevadel. Juhataja sõnul otsivad nad just niisugust inimest, kellel oleks kogemusi väikelastega, sest tundub, et peamiselt tulevad hoidu kõige pisemad.

Praegu on suurem osa kohti juba väikestega hõivatud, noorim on poolteist, vanim saab varsti kolmeseks. Tuua võiks kuni kuueaastasi, kuid seni pole huvilisi olnud.

Kuigi ruumides asub tegutsema päevahoid, jätkuvad ka loovus- ja liikumistunnid. Lapsi tuleb neisse edaspidi rohkem, sest ühinevad ka hoius olijad. Neile on see päeva osa ja selle eest juurde maksma ei pea.

Linn toetab

Nagu paljud teised lastehoiud, teeb ka Põnnipere lepingu linnaga. Kui hoidu toodav alla kolmeaastane laps on Tartusse sisse kirjutatud ja lasteaiajärjekorras, maksavad vanemad tema eest 136 eurot kuus, vanemate laste eest samadel tingimustel 152 eurot.

Kui laps ei ole järjekorras või on sisse kirjutatud mõnda omavalitsusse, mis ei ole nõus lapse hoidu Tartus toetama, tuleb vanemal iga kuu rahakotist välja anda täissumma, 250 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles