Lõpp saabub biitmuusika saatel

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loss Paranoias, «Maailmalõpp on lähedal», 
13 laulu
Loss Paranoias, «Maailmalõpp on lähedal», 13 laulu Foto: Repro

Suvel oma debüütalbumit esitlenud noor, kaks aastat koos mänginud Tartu traadibänd Loss Paranoias väärib tähelepanu vähemalt kolmel põhjusel.

Plaadi 13 lugu on salvestatud sügisest 2011 kuni kevadeni 2012. Löökpillide taga on Andres Mikk, bassi- ja taustavokaali partiid esitab Madis Fuchs, klahvpille mängib Priit Sootla ning kitarrid ja helirežii on Vilho Meieri käe all. Kitarridega antud erinevad värvingud ongi esimene asi, mida tasub hoolega kuulata.

Laulja ja videod

Teiseks – võibolla isegi esimeseks – tähelepanutõmbajaks on bändi laulja Helena Virt. Hääl ja musikaalsus niikuinii, ent meelde jääb ta ka oma välimuse tõttu. Näha on teda veidike plaadiümbrisel, rohkem aga Loss Paranoiase veebisaidil, kust saab kuulata lugusid ja vaadata videoid. Ja videod ongi kolmas põhjus, miks see tartlaste bänd väärib tähelepanu.

Sest juba enne debüütplaadi ilmumist pani see bänd You­tube’i välja oma singli «Valedetektor» video. Tartlastest biitmuusikute viisik näitas ennast selles nukkudena, kusjuures Helena Virti kujutav nukk oli kõige kaunim. (Muide, ansamblil The Beatles on laul «Los Paranoias», millest tartlaste viisik paistab olevat endale nime saanud.)

Teises videos «Läbi tantsu, läbi elu» oli samuti liikuvaid nukke, kuid ka tõelisi muusikuid nende põhitegevuses, kesksel kohal loomulikult vokaalsolist. Ja tulemas on kolmas video. Nimelt tuli Mulgimaalt teade, et Loss Paranoias on salvestanud Taagepera lossis uut videot ja bändi lauljatar on kostümeeritud-meigitud superilusaks parunessiks.

Head ja paremad

Kuigi Loss Paranoiase «Maailmalõpp on lähedal» viitab peatselt saabuvale üleilmsele katastroofile, on plaadi laulud rohkem lõbusad kui tõsised ning pigem ikka tantsulised kui leinamarsilised.

«Albumilt leiab ka laulu «Maailmalõpp on lähedal», millega kannab ansambel lõpuparanoias siiski sõnumit, et kui meile on antud niigi vähe aega, miks raisata seda vihkamiseks, vingumiseks ja tühja tallamiseks või paranoia õhutamiseks, pigem tehkem head ja olgem paremad,» kommenteeris ansambli juht Vilho Meier siinsete ridade autorile.

Loss Paranoias esineb külalisena täna Tartu üliõpilasmajas (Kalevi 24) tudengibändide võistlusel, mis algab kell 20.

Plaat

Loss Paranoias,

«Maailmalõpp on lähedal»,

13 laulu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles