Kitarri õppima meelitasid biitlid

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Hellenurm esitas Tallinnas täienduskoolitusel viibides fotograafile laulu «All My Loving», mis ilmus biitlite teisel plaadil «With The Beatles» aastal 1963.
Tiit Hellenurm esitas Tallinnas täienduskoolitusel viibides fotograafile laulu «All My Loving», mis ilmus biitlite teisel plaadil «With The Beatles» aastal 1963. Foto: Liis Treimann

Tartus tekkis 1960. aastate teisel poolel mitu ansamblit, milles oli biitlite eeskujul kesksel kohal kolm kitarristi.

«Et meie olime üks esimesi koolikitarristide ansambleid Tartus, siis ei möödunud linnas peaaegu ükski keskkoolipidu ilma meieta,» ütles muusikust fotograaf Tiit Helle-nurm.

Meie tähendas päris alguses Tartu 1. keskkooli ansamblit ja seejärel koolinoorte klubi Siirius bändi.

Õige pea sai see nimeks Delfiinid. Kavas oli mitu biitlite laulu, näiteks «I Wanna Be Your Man» ja «Yesterday», aga ka muude bändide lugusid ja omaloomingut.

Delfiinid käisid mängimas Tartust kaugemalgi ja ühel heal päeval said oma koduks raeplatsi servas tegutsenud ametiühingute kultuurihoone. 45 aastat tagasi detsembris mängis bänd filoloogiaüliõpilaste peol, kus tekkis side Ivo Linna ning tema kursusevenna ja sõbra Andrus Eskoga.

«Kui Iff ja Andrus Esko tulid meie ansamblisse, sai meist varsti System,» meenutas Tiit Hellenurm.

Mälestused raadiost

Hellenurme esimesed mälestused biitlitest on seotud Radio Luxembourg'iga. Selle jaama uue popmuusika rohked saated ulatusid Eestisse.

«Sealt ketras õhtusel ajal lühilainel ühte ja sedasama lugu «Can’t Buy Me Love»,» meenutas Hellenurm. «Nii et lühilainega raadiod olid väga hinnas. Sai püütud selliseid jaamu, salvestatud makkidega ja lugusid kirja pandud.»

Ei saanud biitlitest vaikida ka Nõukogude Eesti ringhääling. «Ma mäletan, kuidas raadiost lasti biitlite laulust «Ticket To Ride» üks salm ja refrään ja siis öeldi: «Vaadake, milline nõme kapitalistlik muusika!»,» meenutas Helle-nurm.

Väga väärtusliku kraami hulka kuulusid tollal nn beatbook’id, noodid ja pildid sees. Need käisid käest kätte. «Kui korraks said endale, siis pildistasid ruttu maha, ja nii sai neid fotopaberile pandud,» meenutas Hellenurm.

Beatbook’e liikus Ivo Linna vahendusel, aga neid oli võimalik saada ka ansambli Kontrastid koolivendadest liikmete käest. Ja kui System lagunes, sest Iff visati ülikoolist välja ja ta läks Tallinna, tekkisid Tiit Hellenurme osalusel 1969. aastal Müstikud.

«Soov kitarrimängu õppida tekkis biitlite muusikast,» meenutas Hellenurm. «Ja meie põhirepertuaar koosnes biitlite lugudest. Rahvale läksid need paremini peale kui Rolling Stonesi lood, mida eelistas kuulata näiteks Mülleri Sass. Biitlitega võrreldes on rollingute muusika raske, biitlid tegid õhulisemaid, tantsulisemaid lugusid.»

Kummardus biitlitele

Täna õhtul teevad Vanemuise kontserdimajas ansamblile The Beatles nende esimese singli ilmumise 50. aastapäeva puhul kummarduse maailmakuulsa neliku laule esitades Ivo Linna, Meelis Punder, Airi Allvee, Mary Ann, Sven Varkel, Mikk Tammepõld ja All Star Band.

Tiit Hellenurm ei saa kontserdile minna. Ta on Tallinnas ettevõtluskoolitusel ja ühtlasi on tal õppesess Tallinna Polütehnikumis, kus ta on jõudnud lõpusirgele arvutite ja arvutivõrkude erialal. «Tahan natuke targemaks saada,» ütles ta. «Sellises eas on väga fun õppida!»

Ilmselt ei lähe kontserdile ka legendaarne muusik ja kirjanik, oma tegevuses biitlitegi loomingut külvanud Aleksander Müller. Oma kere suhtes hoolimatult elatud elu on teinud ta hädiseks ja ta elab praegu Liiva tänava hooldekodus.Kui aga leiduks keegi ratastooli lükkaja, siis läheks küll.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles