Kuidas biitlid Tartusse jõudsid

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
The Beatles
The Beatles Foto: AFP / Scanpix

Tartu raekoja küljes lehvisid 50 aastat tagasi hoopis teistsugused lipud kui praegu, aga kommunistlik võim lubas juba veidi vabamalt hingata. Üle piiri tuli raadiosaadetest moodsat muusikat. Mõni õnnelik sai seda isegi heliplaatidena postipakkidest.

 50 aastat tagasi 5. oktoobril ilmus Liverpooli ansambli The Beatles (1960–1970) esimene singel «Love Me Do». Kolm kuud hiljem, 11. jaanuaril 1963, said Suurbritannia popmuusikahuvilised oma grammofonidele panna John Lennoni, Paul McCartney, George Harrisoni ja Ringo Starri teise väikeplaadi «Please Please Me».

 Järgmine ümmargune ja biitlifännidele väga armas kuupäev on 22. märts 1963. Sel päeval ilmus Liverpooli kvarteti esimene kauamängiv heliplaat, nimi sama mis singlil «Please Please Me».

 Biitlomaania hakkas pool sajandit tagasi tasapisi hoogu koguma. Ei läinud kuigi kaua, kui see ulatus Nõukogude Eestisse. Mismoodi biitlite lood jõudsid Tartusse ja kuidas seeläbi muutus toonaste muusikalembeste noorte elu, meenutavad muusikust kontserdikorraldaja Väino Land, luuletaja Hannes Varblane, muusikust fotograaf Tiit Hellenurm ja tõlkija Toomas Taul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles