Kirjanik tähistas juubelit reisil

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatus «Karl Ristikivi teekonnad» on postkaart, mille kirjanik on postitanud Kreekas kaks päeva pärast oma 50. sünnipäeva.
Raamatus «Karl Ristikivi teekonnad» on postkaart, mille kirjanik on postitanud Kreekas kaks päeva pärast oma 50. sünnipäeva. Foto: Margus Ansu

Tänane hommik, päev ja õhtu 50 aastat tagasi ei möödunud kirjanik Karl Ristikivile kuigi meeldivalt. Teda oli öösel seganud purjutaja, hommikul tabas teda lennukontoris halb üllatus. Ja seda kõike just 50. sünnipäeval.

Aastal 1942 Tartu Ülikooli geograafina lõpetanud Karl Ristikivi põgenes sõjakeerises aastal 1943 Soome ja järgmisel aastal sõitis sealt edasi Rootsi.

Oma päevaraamatusse, mille Varrak kirjastas Eesti kirjandusmuuseumi väljaandena aastal 2008 (toimetanud Janika Kronberg), on ta kirjutanud, et jõudis reisil Stockholmist Kreekasse 14. oktoobril 1962. Ateena hotellitoas möödusid ööd vastu 15. ja 16. oktoobrit kellegi purjus rootslase räuskamise ja möla saatel.

Hommikul selgus, et Kor­fule ei saa lennata, sest sealne aerodroom olevat korrast ära. Niisiis sõitis kirjanik sellele saarele laeva turismiklassis, mistõttu ta aga ei saanud oma esimese juubeli «sünnipäeva lõunat süüa kaetud linaga laua juures».

18. oktoobril on saanud templi postkaart, mille esiküljel on kaunis vaade Korfu lähedal paiknevale Pontikonissi saarele. Tagaküljelt võib lugeda, et Ristikivi on kaardi saatnud kolleegile ja saatusekaaslasele Bernard Kangrole. Ristikivi kurdab kuuelauselises teates oma reisivintsutuste üle.

Postkaardi vaatamiseks ja lugemiseks ei olnud tarvis minna tüütama arhivaare ja kollektsionääre. Nimelt on Go Group kirjastanud kirjaniku sajandat sünniaastapäeva meeles pidades Janika Kronbergi koostatud ja kommenteeritud ning Brita Meltsi toimetatud 207-leheküljelise raamatu «Karl Ristikivi teekonnad. Kaheksakümmend kuus postkaarti reisidelt 1946–1976».

Albumit on kaunis vaadata (kujundanud Endla Toots) ja huvitav lugeda. Kommentaarid on lühikesed, kuid teevad praegusele võhikust lugejale ajas kaugel olevaid nimesid ja nähtusi siiski selgemaks. Hea tausta maalivad albumis enne maaliliste postkaartide osa kirjandusteadlane Janika Kronberg ja kirjastaja Tiit Pruuli.

Raamatust, mille esitlus on täna Tartu kirjandusmajas, saab lugeda selle kohta, «kuidas Ristikivi otsis siledaid ja helgeid maastikke». Nii rääkis kirjanduskriitik Brita Melts suurjuubilari teoste näituse avamisel Tartu linnaraamatukogus.

Konverents

• Karl Ristikivi 100. sünniaastapäeva tähistav konverents algab Eesti Kirjandusmuuseumis Tartus täna kell 11.

• Kell 18.30 järgneb kirjandusmaja krüptis teemakohane õhtu, mille kavas on ka kaks raamatuesitlust.

Allikas: Eesti Kirjandusmuuseum

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles