Tähevaatlusele eelneb astronoomialoeng

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jupiter
Jupiter Foto: SCANPIX

Täna õhtul kutsub Tartu tähetorn huvilisi astronoomialoengusse, kus observatooriumi teadur Elmo Tempel räägib teemal «Nobelleeritud supernoovad».

Aastal 1998 avaldasid kaks sõltumatut teadusrühma peaaegu üheaegselt kaugete supernoovade vaatluste tulemused, mis muutsid kardinaalselt arusaama Universumist, rääkis Tempel. «Mõõtes ülikaugete supernoovade heledusi, näidati, et vastupidiselt ootustele paisub Universum kiireneva tempoga.»

Selle avastuse eest anti välja 2011. aastal füüsika Nobeli preemia. Kell 18.15 algavas loengus räägibki teadur kiirenevalt paisuvast Universumist ning supernoovadest, mis mainitud avastuseni viisid.

Hiljem, kell 20 - 22 on selge ilma korral kavas ka vaatlusõhtu. Plaanis on uurida läbi teleskoobi Jupiteri ja tema kaaslasi.

Teleskoobis paistab Jupiter ilusa veidi vöödilise kettana, millest vasakul pool paiknevad lähestikku tema suuremad kaaslased Callisto ja Io ning paremal pool Europa ja Ganymedes.

Umbes kell 21.11 ilmutab end taevas «liikuva tähena» ka rahvusvaheline mehitatud kosmosejaam ISS, mis on heleduselt võrreldav heledamate kinnistähtedega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles