Facio jäi Tartus ka lisatähtajaga hätta

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kutsehariduskeskuse autoerialade õppetöökojad Põllu tänavas on peaaegu valmis, sisustamine on alanud, kuid vajakajäämisi on siiski sel määral, et kasutusluba anda ei saa.
Tartu kutsehariduskeskuse autoerialade õppetöökojad Põllu tänavas on peaaegu valmis, sisustamine on alanud, kuid vajakajäämisi on siiski sel määral, et kasutusluba anda ei saa. Foto: Margus Ansu

Hoolimata mitmest ajapikendusest ei ole ikka valmis Tartu kutsehariduskeskuse autoerialade õppekojad, mistõttu ehitusfirmat ootab leppetrahv ja kaalumisel on ka lepingu ülesütlemine.

Tartu Postimees kirjutas viivitustest sel Põllu 11 ehitusobjektil viimati südasuvel. Ajendiks asjaolu, et ühispakkumise teinud Elinord Ehitus (Facio Grupi uus nimi – toim) ja Facio Ehitus ei olnud pikendatud tähtajaks tööd valmis saanud.

Linn määras siis Elinord Ehituse taotlusel järjekordseks tähtajaks 24. augusti. Paraku, nagu Tartu linnavarade osakonna juhataja Kunnar Jürgenson sedastas, ei peetud sellestki tähtajast. Kui 27. septembril oli objekti ülevaatus, selgus, et kasutusluba ei saa vaegtööde tõttu ikka veel anda, ja seis pole nüüdseks parem. Esimene tähtaeg oli aprillis, siis juulis.

Jürgenson ütles, et hoone on suuremas osas valmis, jäänud on sabad. Mõned näited. Automaatika on paigas, aga häälestamata. Automaatne tulekahjusignalisatsioon paigas, aga häirekeskusega ühendamata. Puudub üks tuletõkkeuks. Liftid on töökorras, kuid puudub dokumentatsioon.

Viimaste kohta ütles Kone tegevdirektor Heikki Vunk, et ettevõte on valmis kahe paigaldatud lifti dokumentatsiooni üle andma kohe, kui peatöövõtja maksab ära võla või keegi, kes ei ole Facio Grupiga seotud, garanteerib võla tasumise mõistliku tähtaja jooksul. Jutt on umbes 40 000 eurost.

Vunk ütles, et seni on peatöövõtja andnud kaks lubadust, mis ei ole pidanud, ja nüüd on nõue antud inkassofirmale.

Jürgenson ütles, et viivituse eest on nüüdseks tiksunud peatöövõtjale leppetrahvi 160 000 eurot, linnal on välja maksmata veel kümnendik objekti maksumusest ehk 200 000 eurot.

Ta märkis, et Konele otse maksmine oleks probleemne, sest pole teada, kui palju on peatöövõtjal teistele alltöövõtjatele maksmata. Kui pretsedent on loodud, tekiks küsimus, kuidas edaspidi valida, kellele ja kui palju linn otse maksaks.

Linna eesmärk on sõlmida võimalikult ruttu kasutusluba, sest töökodade valmimise venimine raskendab õppetööd.

Homseks on linnal plaanitud peatöövõtja esindajatega kohtumine, mille tulemustest selgub edasine tegevuskava. Arutusel on olnud ka lepingu ülesütlemine.

Näiteid selle kohta, kuidas Facio või Elinord on tellijatel juuksed halliks ajanud, on nii Tartust kui mujalt Eestist kamaluga. Nagu ütles Tartu linnasekretär Jüri Mölder, pole aga praeguses seadusruumis võimalust hangetel osalemist välistada selle pinnal, et ettevõtte nimes on sõna Facio või Elinord.

Iseasi on, et riske teades on endiselt alltöövõtjaid, kes sõlmivad Facio või Elinordiga lepingusuhte.

Elinordi kontorist soovitati õppekodade teemal kommentaari küsida juhatuse liikmelt Toomas Kaaretilt, kes jäi aga telefonitsi tabamatuks.

Valik Facio ja Elinordi tegemistega seotud lehepealkirju lähiminevikust

• Nurjunud ehituse tõttu õpivad Vaeküla lapsed korterites

• Ministeerium nõuab Haapsalu lastekodu ehitajalt kopsakat leppetrahvi

• Pristis nõuab Elinord Ehituse pankrotti

• Jõõpre uue lasteaia ehitus on takerdunud

• Peremajad ootavad hoolsamat ehitajat

• Riigi Kinnisvara AS ütles Tallinna Transpordikooli peahoone ehitajale lepingu üles

• RKAS lõpetas koostöö võlgades Facioga

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles