Perekond Int alustab rannakolhoosilooga

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk «Perepeo» saate salvestuselt. Vasakus servas Asso Int lõõtspilliga ja paremas servas Meelis Int kontravanniga – kontrabassi meenutava pilli kõlakojaks on plekkvann. Keskel Anneli Int koos elukaaslase Üllar Pajuga.
Hetk «Perepeo» saate salvestuselt. Vasakus servas Asso Int lõõtspilliga ja paremas servas Meelis Int kontravanniga – kontrabassi meenutava pilli kõlakojaks on plekkvann. Keskel Anneli Int koos elukaaslase Üllar Pajuga. Foto: ETV

Homme eetrisse jõudva laulusaate «Perepidu» esimesed võistlejad on tartlased, täpsemalt Anneli Int koos poegade Asso ja Meelise ning elukaaslase Üllar Pajuga. Nende konkurent on perekond Koorts Tabiverest.

Esimene laul, millega perekond Int püünele astub, on «Rannakolhoosis». Seesama, mille aluseks on Debora Vaarandi luuletus «Uus paat» ja mis algab sõnadega «Seda paati pole tehtud linnuluust», meloodia autor Valter Ojakäär.

Anneli Int ütleb, et see pala on tema poiste lemmiklaul lapsepõlvest saadik, sest selles  on juttu kolmest poisist, kes on täpselt nagu tema enda pojad. Anneli Int loeb ette read, mis seda tõendavad.

«Kõige nooremal on üle valla ramm – see on Meelis, kes näeb tõepoolest välja nagu noor vägilane,» ütleb ta.

«Vanem võrke laskma kõige osavam – see on Heiki, sest Heiki ei tule ilma kalasaagita mitte kuskilt tagasi,» jätkab ta. «Kolmas aga väga palju laule teab! Asso mis Asso!»

Tõsi, laulusaatesse läks Anneli koos elukaaslase ja kahe, mitte kolme pojaga, sest kõige vanema poja Heiki mehesõna oli: tema televisiooni minna ei taha.

Samas on Heiki suurepärane kitarrist, kuigi ise on vasakukäeline. Aga huvist pillimängu vastu harjutas noorena niikaua, kuni vasakukäelisus teda enam ei seganud.

Tegelikult käivad kolm Intide pere poissi pidudel ja festivalidel sageli koos mängimas, kandes nime Vennakese.

Kuidas kõik algas

Anneli Int ütleb, et sõbrad olid need, kes hakkasid suvel peale käima, et nende pere lihtsalt peab «Perepeo» saatesse end kirja panema.

Anneli Int ajas vastu, et oh, mis te räägite, mitte mingil juhul. Siis konsulteeris poegadega ja jäi mõttesse.

Elukaaslasele Üllar Pajule Anneli Int oma otsusest kohe ei rääkinudki. Üllatas meest siis, kui too Soomest töölt kodumaale naasis.

Üllar Paju on nimelt ehitaja, ja neilgi päevil parasjagu Soomes, aga loodab ajaks, mil saade eetrisse läheb, pere keskele naasta.

Lühikeses telefonivestluses lausus mees, et Anneli ja poegade mõte saatesse laulma minna oli talle tõepoolest üllatus. «Ega see ei ole ju mingi lihtne sõpradega laulmine,» rääkis ta. «Siin tuli pabistama hakata ... Aga nüüd on ka see kogemus käes.»

Anneli Int lisab, et elukaaslane Üllar on tema ja ta poegade kõrval olnud olemas juba siis, kui lapsed alles väikesed olid, ning just Üllar tõi nende majja kitarrimänguarmastuse.

Anneli Int arvab, et tema on oma lauluoskuse ja muusikaarmastuse pärinud oma Peipsi äärest pärit vanaemalt. Aga usub, et sellest andest on ilmselt midagi pärinud ka pojad, kes väiksena mängisid igasuguseid mänge, aga nende lemmikmäng oli lauluvõistlus.

Meelis Int, pere noorim, ütleb, et mäletab seda mängu küll. See käinud nii nagu «Laulukarusselli» saade. Emal tuli olla kohtunik. Ja mäng lõppes alati sellega, et kõik kolm poissi olid ikka kõige paremad lauljad ning kõik said esimese koha.

Laul ongi elu osa

Anneli Int ütleb, et põhjus, miks nad «Perepeo» saatesse läksid, oli tahtmine näidata inimestele seda, et nende kodus käibki see elu nii.  Et kuigi neist keegi muusikat päriselt õppinud ei ole, on pillimäng ja laul neil hinges ja südames.

Ta kirjeldab, et nad ei olnud saatesse pääsemise nimel mitte midagi spetsiaalselt kokku klopsinud. Ning kui nad esimest korda Tallinnasse oma lauluoskust Eve Viilupile ja Kelli Uustanile näitama läksid, siis nad ka ei harjutanud. Nad teadsid, et on nii palju laulnud, ja kui on lugu vaja, siis nad lihtsalt laulavadki.

Poeg Meelis Int lisab, et nüüd, kus esimene salvestus seljataga, võib öelda, et kõik kokku oli päris võimas kogemus. «Ma arvan, et telepilt ei suudagi seda nii hästi edasi anda, aga võimsaks tegi selle teletöötajate suhtumine, samuti kohtumine teise, väga vahva Tabivere perega.»

Kui Anneli Int oma telesaatekogemust kokku võtma hakkab, ütleb ta, et kõik, kes tahavad kaalu kaotada, mingu saatesse. Tema kaotas salvestuspäeval kaks kilo.

«Ma lohutan end sellega, et ka Maire Aunaste närvipinge oli suur, tal läks väga palju asju segamini ning ta nimetas minu meest järjekindlalt vale nimega,» ohkab ta.

Üldiselt aga usub Anneli Int, et nende laul kõlas  hästi. Siiski kahetseb ta, et ühes kohas tuli ta oma lauluga valesti sisse. Ka kukkunud ta rinnast maha lill, mille stilist oli sinna kinnitanud.

Ning läbimängu ajal oli ajanud talle hirmu peale üks tätoveeringuga režissöör, kes üsna kurjalt kamandas: siit ruttu edasi, siit kaugemale ei tohi, vaadake nüüd sinna...

Argipäevadel on Anneli Int psühhiaatriakliiniku õde, mis tähendab seda, et niisama hästi, kui ta laulab ja kitarri mängib, tuleb tal osata oma patsientide hingehaavu siluda.

«Perepidu»

• Perepidu on kui perede laululahing.

• Igas saates hakkab vaheldumisi laulma kaks peret. Peresid on kokku 12.

• Enne saadet on saatejuht Maire Aunaste käinud neil peredel kaameraga ka külas ning vaataja saab igast perest teada rohkemgi.

• Stuudios on kaks külaliskohtunikku, kelleks on esimeses saates Ivo Linna ja Veronika Portsmuth.

• ETV eetris alates 12. oktoobrist kell 20.05.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles