Koer terroriseerib majanaabreid

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäeva õhtul pidasid Riia 60 maja elanikud koosolekut ning arutasid, kuidas ohtlikust koerast vabaneda.
Esmaspäeva õhtul pidasid Riia 60 maja elanikud koosolekut ning arutasid, kuidas ohtlikust koerast vabaneda. Foto: Margus Ansu

Ligi kaks aastat kurja koera terrori all kannatanud Riia 60 maja elanikud pöördusid viimases hädas Tartu linnavalitsuse, politsei ja loomakaitse liidu poole.  

«See probleem on ülisuur. Inimeste elud on ohus. Laste omad eriti,» pöördus Tartu Postimehe poole Riia 60 maja elanik Karl Rebane ning kirjeldas juhtumeid, kus kahekorruselise puumaja katusealuses üürikorteris peetav saksa dogi on rünnanud majaelanikke.

Näiteks eelmise aasta oktoobris ründas vasika mõõtu koer maja kuuenda korteri elanikku Eve Lindu nii, et naine pidi abi saamiseks minema TÜ Kliinikumi erakorralise meditsiini osakonda. Juhtum registreeriti ka politseis, kuid kasu sellest polnud.

Möödunud neljapäeval ründas koer selja tagant teist majaelanikku Aare Rihet, kes parasjagu avas hoovis väravat. Hetk hiljem tormas peni Aare Rihe abikaasa poole, kes jõudis hüpata autosse. Samal päeval hammustas koer käest ka Karl Rebast, kes oli oma seitsmekuuste kaksikutega parasjagu õue minemas.

«Hakkasime poodi minema ja peni hüppas mulle koridoris külge. Täitsa hull peletis. Mina sain tast veel jagu, aga kui minu asemel oleks keegi teine olnud ...» ütles Rebane ning lisas, et üheksa korteriga majas elab veel lapsi.

«Tahan, et saaksin oma viieaastase lapse tuua aeda ilma puurita. Tahan, et mul oleks siin turvaline elada, aga kui koera ei suudeta keti otsa panna, siis ma ei saa ju last siia jätta,» lausus Rutt Raudsepp ning viitas linnas kehtestatud koerte ja kasside pidamise eeskirjale.

Eeskirja eiratakse

Eeskirjas on selgelt öeldud, et koera pidamine ei tohi häirida avalikku korda ja teiste inimeste rahu. Samuti peab koeraomanik tagama oma kasvult või käitumise poolest ohtliku koera üle järelevalve ning avalikus kohas peab koeral olema suukorv.

Rebase sõnul pole aga mõtet koerapidajatega sel teemal rääkida, sest umbes kuuekümneaastased naine ja mees on pidevalt purjus ning pole adekvaatsed.  

Möödunud neljapäevase rünnaku järel kirjutasid majaelanikud ühise avalduse linna menetlusteenistusele. Avalduses kirjeldati viit vahejuhtumit ning paluti kiiret abi olukorra lahendamiseks.

«Selle kirja põhjal on seal koerapidamise eeskirja ilmselgelt rikutud. Siin pole kahtlustki,» ütles linna menetlusteenistuse väärteouurija Ülle Neeme ning kinnitas, et on palunud probleemiga tegelda politseil ja veterinaarametil.

Sel esmaspäeval käiski nii politsei kui ka veterinaarameti esindaja olukorda uurimas, kuid korterisse neil pääseda ei õnnestunud.

«Seega ei ole võimalik anda olukorrale objektiivset hinnangut,» rääkis Tartumaa veterinaarkeskuse peaspetsialist Toomas Kalja.

Telefonitsi õnnestus Kaljal suhelda ka koerapidaja pojaga, kes tunnistas end koera omanikuks ning väitis, et loom on vaktsineeritud.

«Väidet kontrollida aga ei olnud võimalik, sest lemmikloomapass oli poja käes. Sama päeva õhtul sai pojaga veel telefonitsi suheldud ning ta oli nõus koera näitama, aga täpset aega ei osanud veel anda,» ütles Kalja ning lisas, et koera saab ära võtta üksnes siis, kui looma jätmine omaniku juurde ohustab looma elu.

«Kahjuks saame meie hinnata ainult loomade heaolu, mitte inimeste oma. Kui koer on hästi hoitud, kuid agressiivne, siis meie ametkond ei saa midagi teha,» lisas veterinaarkeskuse peaspetsialist.

Politsei pressiesindaja Kerly Peitel ütles, et kuna tegu on pideva probleemiga, mis pole aja möödudes lahendust leidnud, alustas Tartu konstaablijaoskond 4. oktoobril laekunud info põhjal loomaomaniku suhtes väärteomenetlust. «Praegu käivad ülekuulamised inimestega, kel on loomaomaniku vastu pretensioone,» ütles Peitel.

Omanik tõrjub süüdistust

«See koer peab siit kaduma. Teist varianti ei olegi, aga mismoodi, seda ma ei tea,» ütles Karl Rebane ning pani vastutuse ka korteri omanikule, kelleks on kunagine tippkorvpallur Tanel Tein. Tein aga ütles ajalehele, et kuuleb probleemist esimest korda, kuna on andnud korteri vahendusfirmale Nodus Haldus, mida juhib Heino Ligi.

«Ma tean, et seal on koer, aga kuivõrd seal toimuva pärast vastutab korteri omanik, ei oska ma kommenteerida. Aga kui ta ikka on kedagi näksinud, ju siis on probleem olemas. Ja kui on, siis lõpetame üürilepingu ära,» lausus Ligi ning lubas probleemiga tegelda.

Tartu Postimehel õnnestus suhelda ka koerapidaja pojaga, kes ei olnud nõus oma nime ütlema ega probleemi tunnistama.

«Teate, mingeid kommentaare ma andma ei hakka. See on loll jutt. Koer ei ole mul absoluutselt ohtlik. Seal on teised põhjused, miks majaomanikud kaebavad. Mina olen normaalse mõistuse juures, aga kui inimestel ei ole millestki kinni hakata, siis hakkavad ajama süüd koera peale,» rääkis omanik.

«Koer sööb 250 euro eest kuus. Arvan, et normaalne eestlane ei söö isegi nii palju. Koer on toidetud, käib väljas, tal ei ole mitte midagi häda. Kui neil on midagi öelda, mingu tehku politseisse avaldus,» lisas omanik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles