Lapsed õpivad märgi ohte tundma

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile pärast koolipäeva tulid Aurasse veeohutuskursusele Annelinna gümnaasiumi 3.a klassi lapsed. Lastebasseinis said nad näpunäiteid ujumisinstruktorilt, Tõrvandi päästekomando meeskonnavanemalt ja pinnaltpääste instruktorilt Aleksandr Iljinilt.
Eile pärast koolipäeva tulid Aurasse veeohutuskursusele Annelinna gümnaasiumi 3.a klassi lapsed. Lastebasseinis said nad näpunäiteid ujumisinstruktorilt, Tõrvandi päästekomando meeskonnavanemalt ja pinnaltpääste instruktorilt Aleksandr Iljinilt. Foto: Margus Ansu

Vesi tekitab lastes pea alati elevust, rõõmsas ärevuses võib aga kergesti juhtuda õnnetus. Just selleks, et lapsed teaksid, kuidas vee ääres ja õnnetuse korral käituda, on Auras käimas koolitused.

Annelinna gümnaasiumi kolmandate klasside lapsed õppisid ujuma eelmisel aastal ning sel kooliaastal on nad esimesed, kes veeohutuskursused läbivad.

Aura lastebasseinis said nad eile ujumisinstruktori, Tõrvandi päästekomando meeskonnavanema ja pinnaltpääste instruktori Aleksandr Iljini käest teada, kuidas käituda praguneval jääl, kuidas visata päästerõngast, kuidas tuleb olla paadis ja veel palju muud.

Aura projekt sai alguse märtsis ning kooliaasta viimastel kuudel käis koolitusel üle 400 lapse. Koolitus on Tartu linna ja maakonna lastele tasuta ning registreerumine käib klasside järgi.

Iljini sõnul oli maakonna koolide hulgas registreerujaid tunduvalt rohkem, linna koolid on koolitusest aga vähem huvitatud. «Ilmselt käivad linna lapsed rohkem igal pool trennides ja neil on vähem huvi sellise koolituse vastu,» arvas Iljin. Vajalik oleks see kindlasti kõigile.

Eilne basseinikoolitus oli praktiline osa, sellele järgneb koolis valikvastustega tunnikontroll, mille vastused aitavad juhendajal järgmistes tundides räägitavat kohandada ja muuta.

Näiteks kevadistest tunnikontrollidest tuli välja, et lapsed ei mäletanud, et praguneval jääl peab tuldud teed tagasi minema. Nüüd kordab Iljin seda koolitustel tugevamalt üle, seda enam, et talv on tulemas ja jääl juhtub lastega igal aastal õnnetusi.

Aura keskuse juhataja Kairi Ustav ütles, et ohutuskoolitus on nagu järg linna toetusel korraldatavale 24-tunnisele ujumise algõpetusele. «Me õpetame ujumist, aga sageli ainult ujumisoskusest ei aita,» rääkis Ustav.

Sellise vanuserühma valimine oli tema sõnul peaaegu ainus võimalus – nooremad on veel liiga noored ja vanemate puhul võib juba hilja olla.

Iljin ütles, et praegune projekt on kahjuks ainult üheaastane, kuid tema arvates võiks ja peaks veeohutus olema kohustuslik osa laste ujumise algõpetusest ning mitte ainult siin maakonnas, vaid kogu Eestis.

Praeguse projekti elluviimiseks kaasati ka MTÜ Tartu Ujumisklubi ning kokku läks see maksma 4926 eurot, millest suurem osa tuli päästeameti toetusena ja ligi 900 eurot oli Aura veekeskuse kaasfinantseering.

Veeohutuskursused Auras

• Tartu linna ja maakonna koolide 7–10-aastastele lastele, kes on läbinud ujumise algkursuse.

• Projekti esimene osa tehti kevadel, teine osa kestab oktoobrist detsembrini.

• Plaanis on teha kokku 51 kolmveerandtunnist koolitust rohkem kui tuhandele lapsele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles