Tartu linna mahuvad Tartu ja Mitte-Tartu

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Vabar.
Sven Vabar. Foto: Peeter Langovits

Tartu ei ole ainult raeplats ja «Suudlevate tudengite» skulptuuriga purskkaev, sillad ja mälestusmärgid Toomel, ülikooli peahoone ja muuseumid, miljööväärtuslikud Supilinn ja Karlova. Turistidele need tavaliselt Tartut tähendavadki.

Tavalise Tartu kõrval on Mitte-Tartu. «Hiinalinn oma hämara, postmilitaristliku elanikkonnaga ja määratu garaaživohanguga sealsamas kõrval. Raadi lennuväli. Annelinn. Aardla kandi tühermaad ja Võru maantee äärsed põllupealsed uusarendused. Luhad,» loetleb Sven Vabar raamatu «Mitte-Tartu» eessõnas.

Loetelu läheb edasi

Loetelu läheb eessõnas edasi. Ja raamat, mida koostaja nimetab psühhogeograafiliseks proosakogumikuks, läheb samuti edasi.

Oma kirjatöid Tartu mittekohtadest on koostajale usaldanud mituteist enamasti noort kirjameest ja -naist. Autorite hulgas on Anti Saar, Berk Vaher, Joanna Ellmann, Maarja Pärtna, Aare Pilv, Tanel Ran-
der alias ChanelDior, Meelis Friedenthal, Lauri Pilter, Erkki Luuk, Kiwa, Mehis Heinsaar, Jaak Tomberg ja andreas w.

Autorite hulgas on ka Sven Vabar ja Kaja Pae. Viimase fotod tekstide vahel annavad lugemisel puhkust ja ühtlasi lummava ülevaate mitmest Mitte-Tartu kohast.
Kummaline linn

Pilguheit varjatud, äärealade Tartule jätab Emajõe Ateenast kummalise, hämarat päritolu jõujoontega kokku traageldatud linna mulje. Selle kirjanduslik jäädvustamine on väärt tegu. Seda enam, et samalaadset ja -sisulist kogumikku ei ole varem ilmunud.

Kes aga tüdineb Mitte-Tartus ringi konnanud literaatide ja fotograafi jäädvustustest, võib võtta kätte Tartu-kogumikud. Viimastel aastatel on ilmunud Berk Vaheri koostatud ja toimetatud «Tartu rahutused: valik jutte» (Petrone Print, 2009) ning Krista Ojasaare ja Berk Vaheri toimetatud «Tartu on unenägu» (Eesti Kirjanduse Selts, 2006).

Koostajat ja toimetajat Sven Vabarit ümber üteldes: oleks kergelt skandaalne, kui nende kahe raamatu kõrvale ei oleks ilmunud «Mitte-Tartut».

Raamat
«Mitte-Tartu»,

koostanud ja toimetanud Sven Vabar,
kujundanud Mari Ainso,
pildistanud Kaja Pae,
kirjastanud Topofon,
Tartu 2012, 304 lk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles