Athena kino looja tehtud mänguasjad jõudsid tagasi Tartusse

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Willeri tehtud vineerist mänguasjad.
Nikolai Willeri tehtud vineerist mänguasjad. Foto: Tartu Mänguasjamuuseum

Tartu Athena kino ja kohvik Ateen (tänapäeval tuntud kui restoran Volga) sisekujunduse loonud arhitekt Nikolai Willeri loodud mänguasjad kinkis tema tütar Renata Barto Tartu mänguasjademuuseumile.

Tartus sündinud ja Saksamaal elanud Renata Barto kinkis muuseumile oma isa, arhitekt Nikolai Willer 1920.-1930. aastatel Tartus tehtud mänguasjad, teatas Tartu mänguasjamuuseum.

Väikesed vineerist mänguasjad kujutavad koduloomi ja -linde, õitsvaid ning viljakandvaid puid ja põõsaid, komplekti kuuluvad ka aias toimetavad lapsed ja täiskasvanud.

Tartu Mänguasjamuuseumi direktori Triin Vaaro sõnul on Nikolai Willeri valmistatud mänguasjade tagasijõudmine Tartusse toonud olulist täiendust Eesti mänguasjaajaloole.

«Ennesõjaaegses Eestis toodetud mänguasju on väga vähe säilinud ning neist vähestestki on paljusid raske identifitseerida,» rääkis Vaaro. Ta lisas, et Willeri puhul on nüüd olemas tema toodangu näidised ning teada ka asjade valmimise lugu. «Lisaks on kogu Willeri lugu suurepärane näide sellest, kuidas inimesed loovad asjad, asjad kannavad edasi lugusid, millest lõpuks saab iseloomulik seik ajastust ning osa suurest ajaloost,» tõdes muuseumijuht.

Annetatud mänguasju saab Tartu mänguasjamuuseumis näitusel näha juba uuel aastal.

Nikolai Willer oli Tartus töötanud arhitekt, kelle kõige tuntumaks tööks on kino Athena ning restoran Volga (tollal kohvik Ateen) sisekujundus. Tema puutöökojas valmistati kaubamärki NIWI kandvaid esemeid: vineerist ja puidust mänguasju, malekomplekte, dekoratiivseid tarbeesemeid ning puidust kaunistusi lihavõttepühadeks ja jõuludeks. Willer lahkus koos perega Tartust 1939. aastal ning elas oma elu lõpuni Lvovis.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles