Tartu Poistekoor tähistas oma viiekümnendat aastapäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu linna üks esinduskollektiive Tartu Poistekoor tähistab sel nädalal oma 50. aastapäeva. Selle tähtsündmusteks oli aastapäevakontsert 29. aprillil Tartu Ülikooli aulas.


Aastapäevakontserdil astusid lisaks Tartu Poistekoorile üles veel Püha Miikaeli poistekoor ja orkester Collegium Consonante Tallinnast, Tartu Poistekoori ettevalmistuskoor ning mitmed väiksemad kooslused, mis ühel või teisel moel seotud kooriga või Tartu Karlova gümnaasiumiga, vahendas koori pressiteade.

Küpsesse ikka jõudnud koor sai esmakorselt päris oma mütsid. Austusavaldusena anti esimesed nummerdatud peakatted varasematele dirigentidele Uno Uigale, Alfred Benderile ja Lennart Jõelale. Mõeldes suvel peetavale koolinoorte laulu- ja tantsupeole, anti üle lapsevanemate ja vilistlaste ühisel jõul valminud koori uus lipp.

Vaatamata kõrgele vanusele on Tartu Poistekoor jätkuvalt kõrgvormis. Tänavu tunnistas Eesti Kooriühing juubilari aasta kooriks. Mullu Tšehhis Olomoucis peetud «Musica Religiosa» festivalil saavutas Tartu Poistekoor segakooride sarjas kuldmedali.

Koori kõrgvormi on märganud ka teised, nii pälvis peadirigent Undel Kokk Tartu linnalt Tartu Tähe ning dirigent Annelii Traks Tartu Kultuurkapitali loomestipendiumi.

Tartu Poistekoor alustas 1961. aastal koorijuht Uno Uiga eestvedamisel Tartu pioneeride maja ja Tartu kultuurihoone juures. Mõne aasta pärast ajendas just Tartu Poistekoori järelkasvu vajadus Karlova gümnaasiumis (toona Tartu 7. keskkool) avama muusikaklasse. Esialgsest kahe- ja kolmehäälsest lastekoori tüüpi poistekoorist on tänaseks arenenud kuni kaheksahäälne klassikalist tüüpi poistekoor.

Tartu Poistekoori poisid on salvestanud Cherubini Reekviemi c-moll ning kandnud selle ette Rootsis ja Soomes, salvestatud on kaks CD plaati. Koori repertuaaris on nüüdisaja kooriloomingu paremik ja maailmaklassika, seda nii Eestist kui ka laiast maailmast.

Koollektiiv on löönud kaasa mitmetes Vanemuise teatri lavastustes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles