Lipud lehvivad: keeleteadlased üle maailma on Tartusse kogunenud

Kelly Olesk
, Tartu Postimehe suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikoolis toimuval kognitiivse lingvistika konverentsil osaleb inimesi viiekümnest riigist.
Tartu ülikoolis toimuval kognitiivse lingvistika konverentsil osaleb inimesi viiekümnest riigist. Foto: Sille Annuk

Sel nädalal võib Tartus kohata keeleteadlasi 50 riigist üle maailma. Tartusse on tulnud ligi 500 konverentsist osavõtjat, kes kõik tunnevad huvi kognitiivse keeleteaduse vastu. Üritusel on väga tihe programm ja iga päev peetakse palju teemasessioone. Kokku tehakse üle 300 ettekande.

Täna viiakse keeleteadlased Eesti Rahva Muuseumisse, et neile tutvustada eesti keelt ja kultuuri. Teadlastele antakse võimalus õppida eesti keelt, seda nii teadlase kui ka tavakasutaja vaatepunktist.

Ürituse peakorraldaja Ilona Trageli sõnul peetakse konverentsi iga kahe aasta tagant.  Keeleteadlased ja psühholoogid soovivad oma uuringutulemusi ning teadmisi jagada lingvistikahuvilistele ja seetõttu ongi rahvusvaheline kogukond aastast aastasse konverentsi korraldanud. «Nagu ikka inimesed kutsuvad sõpru külla, siis meie kutsume sõpru oma lingvistika kogukonnast külla,» ütles Tragel.

«Nii märkimisväärse keeleteaduse sündmuse Tartusse toomine arendab väga kõrgel tasemel rahvusvahelist teaduskoostööd ja tõstab Eesti keeleteaduse nähtavust maailmas,» rääkis TÜ humanitaarteaduste ja kunstide valdkonna dekaan professor Margit Sutrop.

Kognitiivne keeleteadus on 1970.-80. aastatel tekkinud keeleteaduse haru, mis uurib keelt, arvestades inimesega, kes seda keelt kõneleb - keelt selle kasutuskontekstis koos andmetega inimese teadmiste ja mõtlemise kohta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles