Kalakajakate uurimine tõi Tartu noormehele kuldmedali

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Art Villem Adojaan kalakajaka poegi märgistamas.
Art Villem Adojaan kalakajaka poegi märgistamas. Foto: Kaader videost

Hugo Treffneri gümnaasiumi 10. klassi õpilane, 17-aastane Art Villem Adojaan võitis Hollandis peetud 8. rahvusvahelisel keskkonnaalaste uurimistööde ja projektide konkursil (INESPO) kuldmedali. Olümpiaadil osales 35 riiki 140  uurimistööga.

Märtsist juunini Hollandis toimunud rahvusvahelisel konkursil esindas Eestit üleriigilise võistluse tulemuste põhjal Art Villem Adojaani uurimistöö «Kalakajaka noka ja jalgade värvuse ning linnu seisundi seostest».

Kuldmedali saavutanud töös uuris Adojaan kalakajakate seisundit ning selle seost noka ja jalgade värvusega. Oma tööst tegi ta konkursi tarvis ka ülevaatliku video.

Vaata võidu toonud uurimistöö videot siit.

Kuldmedali vääriliseks tunnistatud töö tarvis jälgis Art Villem Adojaan nelja kevade vältel Eesti läänerannikul kalakajakate pesitsemist. Kogu selle aja jooksul märgistas ta üle kahe tuhande seitsmesaja linnupoja, analüüsis üle tuhande foto ning uuris kalakajakate vereplasmat.

Art Villem Adojaan kasutas lindude jälgimiseks ka varitsusputkat.
Art Villem Adojaan kasutas lindude jälgimiseks ka varitsusputkat. Foto: Kaader videost

Teda juhendas Eesti maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi teadur Kalev Rattiste. Art Villem Adojaani ornitoloogiahuvi on toetanud tema isa Kristjan Adojaan ning alates 7. klassist käib Art Villem ka Tartu loodusmaja huvikooli ornitoloogiaringis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles