Video ja galerii: õhuässad panid rahva lennupäevadel ahhetama

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üha uusi ja uusi huvilisi on täna hommikust saadik kogunenud Tartu lähistel Langel asuvasse lennundusmuuseumi, kus sel nädalavahetusel peetakse lennupäevi. Kahel päeval on kavas pealtvaatajatele väga suurt huvi ning närvikõdi pakkuvad vigur- ja demolennud, õhuakrobaatide esinemised ning palju muud põnevat.

Nagu raudnaelad on ka tänavu kohal lennupäevade lennuprogrammi magnetid: Leedu vigurlennuäss Jurgis Kairys, Läti õhuässade showgrupp Baltic Bees reaktiivlennukitega L-39, Scandinavian Airshow THOR ning politsei- ja piirivalveameti lennusalk kopteriga Augusta 139.

Esimest korda sai täna pisut enne keskpäeva lennupäevadel käe valgeks «meie oma poiss», Eesti ainus vigurlendur Jüri Kaljundi. «Vigurlend on mul lihtsalt hobi, nagu mõnel teisel inimesel koeraga jalutamas käimine või markide kogumine,» ütles tehnoloogiaettevõtjast eralendur Jüri Kaljundi pärast oma lendu.

Paar aastat vigurlennuga tegelenud Jüri Kaljundi lendas oma klassikalise 1975. aasta 200-hobujõulise Pitts S-2A biplaaniga 300–600 meetri kõrgusel keskmise kiirusega 140 miili tunnis (224 km/h), kord oli lennukil kõht taeva, kord maa poole.

Kavas olid tüüpilised vigurlennu elemendid. «Ega õhus mingit improviseerimist ole, seal on kõik kindlalt paigas, kõik on planeeritud ja käib range skeemi järgi,» märkis Jüri Kaljundi.

Jüri Kaljundi järel tegi demolennu nii metsavahiks kui moosiriiuliks kutsutava An-2-ga teine eestlane, piloot Mati Sikk. «Ta on sündinud piloot, tõeline Eesti õhuäss,» ütles lennundusmuuseumi juht Mati Meos.

Juba neljandat aastat on lennupäevadel kohal Leedu vigurlennuäss Jurgis Kairys (64), kes pisut pärast keskpäeva sööstis tõelise rokkstaarina taevasse. Vahepeal pilvedesse kadunud Kairyse lendu jälgis ahhetades väga palju rahvast.

Viimaste aastate traditsiooniks on saanud lennupäevadel uute eksponaatide esitlemine. Tänavu on väljapanekule lisandunud Saksamaa õhuväelt saadud USA päritolu hävituslennuk F-4 Phantom II, mida Mati Meos rohkele publikule tutvustas.

Esimest korda osaleb lennupäevadel ainult täna NATO lahingugrupp. Näha saab brittide ja prantslaste tanke Challanger 2 ja LeClerc, jalaväe soomustehnikat, relvasüsteeme ja liitlassõdureid. Nii suuri kui väikseid huvilisi tiirutas nende laigulistes mundrites meeste ümber lakkamatult.

Tänast lennupäeva saab külastada õhtul kella kuueni, homme algab programm kell 10 ja lõpeb kolme paiku päeval.

Lennundusmuuseumis 2006. aastast korraldatavad iga-aastased Eesti lennupäevad on Baltimaade suurim lennundusüritus. Mullu, samuti üsna tuulistel ja vilu ilmaga peetud lennupäevadel osales ligi 13 000 pealtvaatajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles