Emajõgi jättis 150 aastat tagasi rekordüleujutuses ulualuseta tuhatkond tartlast

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotole on jäädvustatud 1899. aasta üleujutuse aegne söögiturg. Vasakul paistaks praegu Tartu sammastega kaubamaja, parempoolses osas on vana pritsumaja torn, mille asemel on nüüdsel ajal park.
Fotole on jäädvustatud 1899. aasta üleujutuse aegne söögiturg. Vasakul paistaks praegu Tartu sammastega kaubamaja, parempoolses osas on vana pritsumaja torn, mille asemel on nüüdsel ajal park. Foto: kirjandusmuuseum

Homme, 6. mail möödub 150 aastat päevast, mil Emajõgi uputas Tartut nii kõvasti, et see rekord püsib tänini. Poolteist sajandit tagasi avaldas Johann Voldemar Jannsen nädalalehe Eesti Postimees mitmes numbris uudiseid sellest, kuidas «meie mamma Emajõgi natuke pahur olnud ja üle oma sängiserva välja tulnud linnarahvast vaatama».

Eesti Postimees kirjutab

Ajalehe 26. aprilli (uue kalendri järgi 8. mai) numbris on kirjas, et veeuputus on palju kibedam, kui nädal tagasi ilmunud numbris oli kirja pandud. Linna madalamates paikades olid juba kaks nädalat olnud ligi sada maja enam või vähem vee sees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles