Soomepoisiga tuli hüvasti jätma 99-aastane relvavend Soomest (1)

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matusetalitusel Raadi kalmistul teenis vaimulik Priit Tamm.
Matusetalitusel Raadi kalmistul teenis vaimulik Priit Tamm. Foto: Raimond Viik

Tartu metodisti kirikust Vallikraavi tänavas läks laupäeval viimsele teekonnale Leonhard Kangro (24. veebruar 1921 – 9. märts 2017), kes oli Tartu Tamme Lionsi klubi üks asutajaid ja esimene president. Et ta oli ka soomepoiss, tuli tema ärasaatmisele Soome Salo linna Lionsi klubi esindus koos Soome sõja veterani, 99-aastase Ilmari Koppineniga.

Soome sõja veteran, 99-aastane Ilmari Koppinen.
Soome sõja veteran, 99-aastane Ilmari Koppinen. Foto: Raimond Viik

Soomepoiste pärimusühingu Tartu sektsiooni esimees

Leonhard Kangro detsembris 2012.
Leonhard Kangro detsembris 2012. Foto: Margus Ansu

Raimond Viik teatas, et Leonhard Kangro ärasaatjate hulgas olid ka skulptor Robert Volk, vabadusvõitleja Mart Niklus, Tartu Peetri koguduse emeriitõpetaja Kalle Mesila jpt. Ärasaatmisel teenis metodisti kiriku vaimulik, kaitseliidu Tartu maleva kaplan Priit Tamm.

Leonhard Kangro sündis 24. veebruaril 1921 Tartumaal Aakre vallas. Ta astus Soome armeesse mais 1943 ning osales Viiburi lahe ja Vuokse tõrjelahinguis. Tagasi Eestisse saabus ta augustis 1944, viibis Keila-Joa luurekoolis. Taandus Saksamaale, langes Tšehhis sõjavangi, põgenes vangilaagrist 1946 ja tegutses metsavennana. Tabati aastal 1953 ja talle mõisteti 25 + 5 aastat vabadusekaotust. Vabanes 1956. aastal. Ta lõpetas Tihemetsa tehnikumi ja Eesti põllumajanduse akadeemia ning töötas maaparanduses, aastail 1976–1990 Saadjärve kolhoosis peamelioraatorina.

Tartlane Leonhard Kangro tegutses aktiivselt soomepoiste ühingus ning oli Eesti endiste poliitvangide liidu juhatuse ja endiste poliitvangide Tartu ühenduse juhatuse liige. Autasustatud muu hulgas Kotkaristi IV klassi teenetemärgi ja Soome Valge Roosi I klassi medaliga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles