Tartmus näitab videokunsti mõjutanud teost viimaseid päevi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vito Acconci videoteos «Two Cover Studies» linastub vaatajate ees Tartmuse projektiruumis.
Vito Acconci videoteos «Two Cover Studies» linastub vaatajate ees Tartmuse projektiruumis. Foto: Sille Annuk

Veel vaid viimaseid päevi, 5. märtsini saab vaadata Tartmuse projektiruumis Tartu raeplatsi viltuses majas kolmest väljapanekust koosneva näitusesarja «Lingid maailma» esimest teost «Two Cover Studies» (1970), mis kuulub USA kunstniku Vito Acconci loomingusse.

Näitusesari tutvustab rahvusvaheliselt tunnustatud kunstnike videoteoseid ja paigutab need kohalike autorite loominguga dialoogi. Samaaegselt sarja esimese näitusega, mis on avatud alates 20. jaanuarist, oli kuni 26. veebruarini võimalik vaadata Anna-Stina Treumundi isikunäitust «M-i märg unenägu».

Kuraator Hanna-Liis Kont on teatanud, et Acconci lõi 1970. aastatel arvukalt performance'il põhinevaid kontseptuaalseid videoteoseid, mis on tänu oma radikaalsusele ja terviklikkusele videokunsti arengulugu tugevalt mõjutanud. Erinevalt mitmetest teistest kunstnikest asetas Acconci end füüsiliselt oma teoste keskmesse, nihutades tähelepanu kunstiobjektilt kunsti loomisele ja selle füüsilisele allikale – kehale.

Tema 1970. aastate videotöödes on ära tuntav ka samal ajal esile kerkinud feminismi mõju. Kunstnik viitab korduvalt piiravatest ühiskondlikest normidest tulenevatele pingetele ja võimuvõitlusele naiste ja meeste vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles