Ungarlastel peab jõululaud hoidma õnne õuel

Kaspar Koort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimese käiguna serveerivad ungarlased jõuluõhtul kalasuppi, sest see toob kindlasti õnne. 15. detsembril Tartu loodusmajas ungari kultuuri õhtul pakkus soovijatele kalasuppi ungarlanna Gabriela Nad.
Esimese käiguna serveerivad ungarlased jõuluõhtul kalasuppi, sest see toob kindlasti õnne. 15. detsembril Tartu loodusmajas ungari kultuuri õhtul pakkus soovijatele kalasuppi ungarlanna Gabriela Nad. Foto: Andres Tennus / Tartu Ülikool

Meie hõimurahval ungarlastel algab jõuluaeg 4. detsembril, mil selles katoliikliku taustaga riigis tähistatakse püha Barbara päeva. Sel päeval panevad tüdrukud vaasi kirsioksi ning kui need oksad peaks õitsema minema, on neiul suur lootus järgmise aasta jooksul mehele saada.

Üheksa päeva hiljem, luutsinapäeval külvatakse potti nisuterad, mida kasvatatakse jõuludeni. Samuti algab siis Luca tooli meisterdamine. See on tool, mida tuleb kokku panna tükkhaaval ja võimalikult aeglaselt, et see saaks valmis just jõululaupäevaks. Kui selle tooliga jõulumissale minna ning sellel seista, olevat võimalik näha nõidu.

Kui Eestis kipub juba ammu enne jõululaupäeva algav kaubanduslik tingeltangel pühade tegelikku sisu varjutama, siis 18 aastat Eestis elanud ungarlanna Gabriela Nadi sõnul on Ungaris olulisem jõulude sügavam tähendus, sõnum lunastaja sünnist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles