Siim Rast püstitas jõutõstmises absoluutse Eesti rekordi

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile ja täna Tartus peetud klassikalise jõutõstmise Eesti meistrivõistlustel püstitati hulk isiklikke, aga ka Eesti rekordeid. Säravaima tulemuse eest hoolitses oodatult 28-aastane tallinnlane Siim Rast.

Esimeseks alaks olnud kükkimise võitis ta isiklikku ja Eesti rekordit tähistava 345 kilogrammiga. Sellele lisas ta rinnalt surumises 235 kilogrammi, mis tähendas samuti rekordit nii isiklikus kui Eesti arvestuses absoluutkaalus. Kindlate rekordimõtetega asus ta ka jõutõmmet tegema. Algraskus 330 kg alistus lihtsalt ning ka hullumeelsena paistnud 340 kg ei olnud selle mehe jaoks justkui veel päris vääriline tulemus.

Viimaseks katseks lasi ta kangile panna 355 kg, mille tõstmine oleks andnud kokku juba sellise punktisumma, mida lähiaastatel peale tema enda keegi korrata ei suudaks. Kui ta isegi. Skandeeriva publiku ees tõusis kang maast lahti ja see jõudis täiest jõust pingutanud mehele puusade kõrguseni, kuid siis rebenes järsku paremast käest lahti ja kukkus kolinal tõstepõrandale.

«Kang ei olnud libe, käsi oli nõrk,» rääkis vägilane hetk hiljem Tartu postimehele. «Ma teadsin, et jõuan,» kinnitas ta nii õnnitlema tulnud klubikaaslastele kui jõutõstmise liidu presidendile Kaido Leesmannile. «Tubli töö,» leidis Leesmann, sest jõutõstmise kogusumma absoluutne Eesti rekord 920 kg täitus juba jõutõmbe teisel katsel, mil puusadeni õnnestus tõmmata 340 kg.

Kükis jäi veel väike varu sisse, lisas Rast veidi hiljem ja tunnistas, et tulemuse kohapealt jäi sees natuke kripeldama. Uut rekordtulemust asub ta püüdlema märtsikuus Taanis peetavail Euroopa meistrivõistlustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles