Tartu erakoolid – rahvusliku kooli teerajad

, Tartu Luterliku Peetri Kooli direktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarvo Siilaberg
Tarvo Siilaberg Foto: Erakogu

Pedagoogikateadlane, teoloog ja iseseisva Eesti esimene haridusminister Peeter Põld rõhutab 1933. aastal ilmunud «Eesti kooli ajaloos»: eesti rahvuslik kool loodi selleks, et võtta noorsoo kasvatus enda kätte ja päästa see võõraste mõjude alt.

19. sajandi lõpu venestuslaines olid oma töö kaotanud ja nii ka ühiskondlikust tegevusest eemale tõrjutud paljud vene keelt ebapiisavalt osanud külakooliõpetajad ja vallakirjutajad. Niisuguses olukorras alustas oma ühiskondlik-poliitilist ja kultuuritööd radikaalselt meelestatud noorte eesti haritlaste põlvkond.

Selle põlvkonna vaimne juht oli Villem Reiman, kes nägi venestatud koolikorralduse suurt ohtu selles, et noored, saanud kodumaal venekeelse hariduse, jätkavad õpinguid Vene sisemaa ülikoolides. Seega pidas ta nii vene- kui ka saksakeelset haridust ohuks rahvuse heale käekäigule ning takistuseks eestimeelse intelligentsi tekkele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles