Peapiiskop Viilma õnnistas ERMi uue peahoone (3)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Rahva Muuseumi uus hoone.
Eesti Rahva Muuseumi uus hoone. Foto: Margus Ansu

​Tartus avatud Eesti Rahva Muuseumi uus peahoone Raadil sai avapäeval tavakohaselt sisseõnnistatud. Lühikese õnnistamistalituse viis läbi Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma.

Õnnistamiskõnes nimetas peapiiskop Viilma Eesti Rahva Muuseumi Eesti maa ning rahva mälu- ja kultuurireservaadiks, rahvusliku pärandi – meie esiisade ja esiemade muistse elukogemuse, südametarkuse ja vaimujõu põhjatuks varasalveks ning meie kõigi rahvuslikuks mälupangaks, teatas peapiiskopi kantselei.

«Siia on kokku kogutud ja tallele pandud meie rahvuslik aare – eestlaseks olemise saladus,» ütles Viilma enne õnnistamissõnu. «Et seda mõista, tuleb osata lugeda kindakirja ja tunda regivärsi rütmi, taibata ristimärkide väge ristipuudel ja ahjusooja leiva koorikul ning kuulatada tuulehingust maarjakase okstes. See, et oleme Maarjamaa lapsed on osa eestlaseks olemise saladusest.»

Eesti Rahva Muuseumi seos luteri kirikuga on olnud tugev muuseumi loomisest alates. Eesti Rahvaluule Arhiivi aluseks sai 90 aasta eest Eesti vaimuliku ja rahvusliku suurkuju Jakob Hurda rahvaluulekogude toomine ERMi. Peaaegu 50 aastat paiknes ERMi hoidla Tartu Pauluse kirikuhoones. Muuseumi püsiekspositsiooni on paigutatud ka Eesti üks olulisemaid rahvuslik-riiklikke reliikviaid, Otepää kirikumõisas 1884. aastal pühitsetud esimene sinimustvalge lipp.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles