Fotod: Eesti ajalugu elustub restaureeritud maalil

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Restaureeritud maali kinnitamine alusraamile.
Restaureeritud maali kinnitamine alusraamile. Foto: Margus Ansu

Eesti üliõpilaste selts (EÜS) tõi täna oma tähelepanuväärsest kunstikogust vaatajate ette ühe suurema ja meie ajalugu kujutavate maalide hulgas olulise teose – ühe osa omaaegsest Eesti suurimast pannoost. Huviliste silma all kinnitasid restaureerijad lõuendi alusraamile.

Kõrgema kunstikooli Pallase õppejõud, kunstnik Aleksander Vardi, toonase perekonnanimega Bergman, maalis EÜS-i vilistlaskogu tellimusel kolmeosalise pannoo, mis 9. oktoobril 1938 avati pidulikult seltsi maja saalis. Eesti ja ka seltsi ajaloo olulisi hetki kujutav kolmikpilt kattis tagumise seina ülemise osa.

Nõukogude okupatsiooni alguses 1940. aastal pannoo suuremas osas hävitati. Seinalt mahavõetuna ja rullikeeratuna säilis tervikuna vaid selle vasakpoolne osa «Kalevipoja õhtud», kahest ülejäänud osast jäi aga alles vaid kolm väljalõigatud tükki. Õnneks oli pannoo tervikuna omal ajal üles võetud mustvalgete fotodena ning akvarellikoopia oli teinud Hilda Kamdron.

Tallinnas restaureeritud maali «Kalevipoja õhtud» raamile pingutamise eel täna EÜSi saalis kõnelesid kunstiajaloolane Tiina-Mall Kreem (Kadrioru kunstimuuseum), restauraatorid Hilkka Hiiop ja Johanna Lamp (Eesti kunstiakadeemia) ning kultuuriloolane Enn Lillemets paar tundi rahvusromantilisest ja ametlikust kunstist, ajaloopiltidest, pannoo autorist Aleksander Vardist, kolmikmaali loomisest ja selle ühe osa restaureerimisest ning tulevasest pannoo rekonstrueerimisprojektist.

Pannoo vasakpoolne, restaureeritud osa «Kalevipoja õhtud» jääb 22. augustini kõikidele vaadata EÜSi maja saalis (Tõnissoni 1). Oktoobrist alates võib seda minna vaatama rahvusromantilise kunsti näitusele Eesti Rahva Muuseumi uues hoones Raadil.

Talvel ja kevadel 2018 on Kumu näitusel «Eesti lugu pildis» Hilkka Hiiopi sõnul kavas välja panna kogu pannoo nõnda, et tervikuna säilinud ja restaureeritud osa «Kalevipoja õhtud» kõrval on seal algselt olnud «Lipu õnnistamine» ja «Vabadussõtta minek» mustvalge reprona ning nende peale lisatud säilinud fragmendid.

Kevadest 2018 saab seda vaadata taas EÜSi Tartu majas.

Pannoo restaureerimise-rekonstrueerimise teemadel valmib film.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles