Tartu liikluse rahustamiseks rajatakse juurde uusi künniseid (12)

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linn paigaldab liikluse rahustamiseks künniseid. Muuhulgas asendatakse Pallase puiesteel asuv künnis.
Tartu linn paigaldab liikluse rahustamiseks künniseid. Muuhulgas asendatakse Pallase puiesteel asuv künnis. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Tartu tänavatele kerkib üksteist uut asfaltkünnist, neist üks senise plastkünnise asemel. Eeskätt tulevad künnised ehk rahvakeeli lamavad politseinikud koolide ja lasteaedade juurde.

«Plastist on mõeldud kvartalisisestele teedele, väiksema liiklusega teedele,» ütles Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak. «Need ei pea eriti vastu ka bussiliiklusega tänavatel, samas on need bussile valusad. Me ehitame asfaldist standardikohaselt, et ei viskaks autot õhku ega oleks ohtu kõhtu pidi kinni jääda.»

Linnavalitsuse tehtud hankel tegi künniste ehitamiseks parima pakkumuse Tref, kes hakkab neid paigaldama kohe pärast lepingu sõlmimist.

Künniste ehitus läheb maksma 14 995,20 eurot koos käibemaksuga. Haagi sõnul on seda mõnevõrra vähem, kui loota võis, ning tänu sellele saab künniseid rohkem, kui algul oli kavandatud. Alguses oli välja pakutud kuus asukohta.

«Inimeste soove on viis korda rohkem, kui me ehitame,» tõdes Haak. «Me kaalume neid asukohti: mis on ohtlikumad kohad ja selgelt vajalikumad. Piima tänav on kolm aastat järjekorras olnud, seal on kaks suurt kooli, ühel tänavapoolel ei ole ka kõnniteed. Sealt on mitu kirja tulnud.»

Tartu liikluskorraldusteenistuse juhataja Martin Nelis ütles, et ootenimekirjas on kohti paarikümne ringis.

«Kui keegi tunneb, et just tema maja juurde oleks vaja künnist, tuleb saata taotlus,» ütles Haak. «Liiklusspetsialistid vaatavad asukoha üle ja vastavad. Kas see jääb siis ootenimekirja või öeldakse, et seda ei tule. Kui iga trepi ette paneksime – peame vaatama, et liiklus ka toimiks, me ei saa eeldada, et ükski autojuht ei pea märkidest kinni. Kvartalisisestel teedel on kiiruspiirang 20 või 30 kilomeetrit tunnis.»

Haak lisas, et bussiliiklusega tänavatel linn ikka väga tõsiselt kaalub künniste kasutamist nii bussiliikluse kiiruse kui ka mugavuse pärast. Teisel kaalukausil on muidugi liiklusohutus.

Linn ei ole loobunud plastkünniste paigaldamisest, nende hind jääb Nelise sõnul 800–1000 euro kanti, sõltub vajaminevate moodulite hulgast.

«Plastkünniseid pannakse ka edaspidi, aga mitte magistraaltänavatele, kus neist aasta-paari pärast midagi järele pole jäänud,» ütles Haak.

Kavandatud uued liikluskünnised:

Kroonuaia (enne Lepiku t ristmikku)

Kalda tee 18 ette

Paju (enne Anne t ristmikku) 

Kraavi (Maasika t ristmikku)

Anne (Papli t ristmikku)

Anne 70 juurde

Aleksandri 10 lasteaia ette

Pallase puiestee plastkünnise asemele

Herne 59 juurde

Piima 6 ja 8 vahele

Vaba 38 juurde

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles