2100 võimlejat värvib taevakaart

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile käisid võimlemispeo rühmad Tamme staadioni murule laotatud katte peal proove tegemas. Pildil 5.-6. klasside kava «Kaleidoskoop», mille autor on Valli Kisand.
Eile käisid võimlemispeo rühmad Tamme staadioni murule laotatud katte peal proove tegemas. Pildil 5.-6. klasside kava «Kaleidoskoop», mille autor on Valli Kisand. Foto: Margus Ansu

Täna õhtul täidab Tamme staadioni ligi 2100 võimlejat, kui kell 19 algab viies Tartu võimlemispidu «Värve täis taevakaar». Peost teeb Postimees ka otseülekande.

Nagu peo nimigi viitab, on kulminatsiooniks just Birgitta Murutari sellenimelise laulu järgi seatud kava, milles löövad kaasa kõik esinejad. Laulu esitab autor ise, kes on ka peoõhtu juht.

Paarikümneaastase pausi järel taastatud võimlemispidude tava toob sel korral kokku 110 rühma, enamik neist Tartust ja Tartumaalt, kuid tulijaid on ka näiteks Põlva-, Võru-, Viljandi-, Valga-, Jõgeva- ja Pärnumaalt, samuti Tallinnast.

Kõige rohkem pidulisi on taas lasteaedadest, kokku 380. Nemad etendavad kapsapeadega jäneste kava. See ajalooline kava sai loodud Tartu maratoniks, rääkis võimlemisklubi Rütmika president ja peo pealavastaja Sirje Eomõis.

Veidi vähem, 340 last, on esimesest ja teisest klassist. «Nooremad on ikka kõige aktiivsemad,» sõnas Eomõis.

Esimest korda on täitumas pealavastaja unistus tuua ka mehed võimlemispeole. «Saan väljakule meeste kava 70 mehega,» rõõmustas ta. Need on Tallinna ülikooli kehakultuuri esimese kursuse tudengid ja Tartu Akrose klubi poisid, kes etendavad TLÜ õppejõu Viktor Saaroni kava «Rüht ja rütm».

Hiljuti tähistas võimlemisklubi Rütmika 25. aastapäeva ja selleks puhuks valmisid põnevad kavad tuntud eurolauludele. Neidki saab staadionil näha. Samuti omapärast etteastet kohale veeretatud autorehvidega.

Viie viimase kavaga tehakse kummardus merekultuuriaastale ning etendatakse merelauludele tehtud seadeid.

Et jalgpallurid võimlejaid taas staadionimuru tallamise pärast ei sarjaks, lasid korraldajad sõidutada Tallinnast Lilleküla staadionilt kohale spetsiaalse katte. Selle paigaldus oli üsna vaevarikas ja võttis aega pühapäeva õhtul kella kuuest kuni poole kaheni öösel.

Mullune kogemus näitas, et muru säilis selle all hästi, tõdes Eomõis. Katte vedu Tartusse ja pärast Tallinna tagasi kulutab aga mitu tuhat eurot, mistõttu otsib Rütmika klubi endiselt teist peopaika.

Eomõis käis pühapäeval vaatamas Raadi mõisapargis peetud Tartumaa tantsupidu ja leidis, et see koht jääb võimlejatele liiga väikseks, või siis tuleks vähendada esinejate arvu. Tamme staadion on peoks endiselt kõige parem koht, kuid iga-aastane mure muru pärast sunnib otsima ka teisi võimalusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles