Sõnatu mees tikib peente lõngadega pilte

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

27-aastane Martin Kiis avas täna Herbert Masingu kooli aulas kevademeeleoludest kantud piltide näituse. Need ei ole aga tavalised pildid, vaid siidile ja linasele kangale kas mulinee või väga peene villase lõngaga tikitud tööd, mis juba mõne sammu kauguselt mõjuvad maalidena.

Niisuguste piltide valmimine võib kesta nädalaid ja kuid ning igas pildis on ristpisteid mitte sadu, vaid tuhandeid, mõnikord ka kümneid tuhandeid.

Martin Kiis on autist ja ta ise ei räägi sõnagi.

Näituse avamisel olid kohal autori ema Siiri Kiis ja noormehe endine kunstiõpetaja Mare Kuusik, palju teisigi heasoovijaid praegusest Masingu kooliperest.

Vaata, nina pildis kinni

«Neid töid tuleb vaadata, nina pildis kinni, et näha iga pistet,» ütles õpetaja Mare Kuusik. «Ja seejärel mõelda, mismoodi peavad nõel, pärlid ja lõng meistri käes liikuma, et pilt muutuks tervikuks.»

Mare Kuusik kõneles ka sellest, et see näitus kannab suuremat sõnumit, kuna räägib sellest, et pärast kooli lõpetamist ei jää Masingu kooli lapsed ilma peale üksinda, vaid on alati tagasi oodatud.

Martin Kiisil on Masingu koolis juba kolmas näitus. Eelmine oli viie aasta eest ning siis olid väljas fotode järgi tikitud portreesid.

Kuna Martin ei räägi, siis ei oska ka ta ema Siiri Kiis paljudele küsimustele, mis poja tikkimist puudutab vastata. «Ma ju ei tea, mis ta peas toimub,» ütleb ta.

Kahtlemata on suur roll Martini arengus olnud kunstiõpetajal Mare Kuusikul, aga ka Ragne Kuusel, kelle tundides on Martin nii Masingu kooli kui ka Kroonuaia kooli päevil käinud. Noore mehe kui autisti fenomenaalsus peitub ta erakordses mälus ja jäljendamispüüus. Ta tööd sünnivad ülipeente mustrilehtede järgi, mida ema püüab hankida, kust vähegi saab. Või nii, et arvutiprogramm on aidanud mõne foto värviliseks ristpistekavandiks muuta ning nii on võimalik ükskõik millist fotot ümber tikkida.

Väärt töömees

Õpetaja Mare Kuusik märkis lõpuks, et niisugusele perfektsete oskustega noormehele tuleks õige rakendus leida kas käsitööfirmas, kus vajatakse mustrite tikkijaid näiteks rahvarõivastele. Või siis moeateljees, mille klient tahab samuti uuele rõivaesemele või aksessuaarile säravat tikandit.

Praegugi on Martin Kiisil  pooleli näiteks kaelaehe, mille ta tikib oma emale.

Õpetaja Mare Kuusik palub, et inimestel, kel on häid ideid, kuidas võiks 27-aastase Martin Kiisi tikkimisoskused tulevikus rakendust leida, anda endast märku meiliaadressil kool@masing.tartu.ee .

Praegu õpib Martin Kiis Võru kutsehariduskeskuses puhastusteenindajaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles