Elektriteater toob Tartu eri paikadesse välikino

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varem on Tartu hansapäevadel näidatud filme toomkiriku varemetes.
Varem on Tartu hansapäevadel näidatud filme toomkiriku varemetes. Foto: Tanel Meos

Tartu Elektriteater on viimastel aastatel näidanud välikino näiteks hansapäevadel, samuti linnafestivalil Uit. Tänavu on kinol plaanis näidata filme terve suve ja jõuda Tartu erinevatesse kohtadesse.

Elektriteatri eestvedaja Andres Kautsi sõnul on konkreetne plaan sel suvel välikino käima lükata küpsenud aasta, kuid idee on olnud õhus juba viis aastat ehk Elektriteatri sünnist saati.

Varem tuli kinol täispuhutav ekraan laenutada, sel kevadel sai aga Elektriteater linnalt 10 000 eurot, mille eest soetas päris oma ekraani.

Ettepanekud linnarahvalt

Välikinoga on plaan alustada juuli keskpaigas koos hansapäevadega ning sealt edasi hakatakse näitama paar korda nädalas filme kuni septembri alguseni välja. «Kindlasti soovime ringi liikuda, aga igasse linnaossa ma ei julge lubada, et sel suvel jõuame,» ütles Kauts.

Kautsi sõnul valib paigad, kus filme näidatakse Elektriteatri meeskond, kui arvestatakse ka tartlaste väljapakutud ideid. «Kui keegi soovib meid kutsuda, siis alati võib kutsuda. Näiteks praegu on paar Tartu asutust kirjutanud meile ning pakkunud, et meie kõrval on ilus plats ja saaks tulla,» rääkis Kauts,. Ta lisas, et välikino näitamise kohti otsitakse ka Hooandaja kampaaniaga, millega kutsutakse üles välikino algatust toetama.

Kuigi täispuhutav ekraan on meeskonnal olemas, on enne välikino käimalükkamist Elektriteatril plaan soetada muu hulgas näiteks toole, pleede, väikseid katusealuseid ning juhtmevabasid kõrvaklappe, et filme saaks näidata linnakeskkonnas. Veel soovitakse õuekino alale püsti panna väike kohvik, kust saaks osta suupisteid ja sooja jooki.

Elanikke ei häirita

Kuna välikino saab näidata vaid õhtul hilja ja kõlarite kasutamine häiriks naabruskonnas elavaid inimesi ning samuti segaks linnamüra filmi vaatajaid, on Kautsi sõnul kavas osta juhtmevabad kõrvaklapid, mille abil saab filme vaadata kasvõi südalinnas.

Esimesel aastal on plaan soetada umbes 300 paari kõrvaklappe ja sama palju toole. Välikino eest maksma hakataksegi kõrvaklappide ja toolide laenamise kaudu. Hinda Kauts praegu ei oska öelda. Tema sõnul aga soovitakse inimestele tagada võimalus tulla kinno ka ilma rahata: võib võtta kaasa oma pleedi ja kuulata filmi nutitelefonist, kasutades Elektriteatri rakendust, mille kaudu saab oma kõrvaklappidest filmist osa saada.

Kauts rääkis, et kuigi tänavu on plaanis ühtmoodi katsetada, ei välistata, et järgmisel aastal korraldatakse välikino teisiti. «Vaatame, kuidas see tööle hakkab. Me ei taha ennast ära piirata, võibolla hiljem selgub, et peaks tegema üldse piletiga ürituse, kui see formaat ei toimi,» arvas ta.

Elektriteatri eesmärk on hakata linnarahvale õuekino pakkuma igal suvel. Kuigi tänavu jäädakse ainult Tartu piiridesse, ei ole Kautsi sõnul seatud piiranguid, et väljapoole ei liiguta.

Esimene suvi on Kautsi hinnangul paljuski katsetamine, et proovida eri formaate, paiku ja nädalapäevi, mil inimestele meeldib linateoseid õues vaadata, sest Elektriteater soovib, et välikino oleks järjepidev, mitte ainult ühe suve ettevõtmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles