Tartlannad kirjutasid lapsevanematele raamatu

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Värsked lapsevanemad saavad lugeda lapse kasvamise ja kasvatamise kohta meediast, paljudest tõlkeraamatutest ja internetifoorumitest, ent info üleküllus ja vasturääkivus võib viia neid segadusse.

Kolm Tartu naist, ajakirjanik Tiia Kõnnussaar, füsioterapeut Anne Lepasepp ja lastearst Tiina Lind, võtsid kätte ja koostasid vanematele praktilise teejuhi, kuidas toetada uue ilmakodaniku arengut tema esimesel eluaastal.

Kui kauaaegne ajakirja Pere ja Kodu peatoimetaja Tiia Kõnnussaar tegi kahele iga päev väikeste patsientidega tegelevale naisele ettepaneku kirjutada koos üks beebiraamat, oli nende esimene reaktsioon veidi umbusklik.

«Aga kui jõudsime oma arutlustes sinna, et hea oleks, kui raamatus on praktilised harjutused ning meie oma Eesti arstid räägivad ja juhendavad, siis neile sobis see mõte,» meenutas Kõnnussaar.

Pea kolmkümmend aastat laste füsioterapeudina töötanud Anne Lepasepp rääkis, et raamat «Leebe puudutuse vägi» on mõeldud tavalistele peredele ja tavalistele lastele.

Rikkalik pildimaterjal

Fotograaf Lauri Kulpsoo tehtud fotodel näitab Anne Lepasepp, kuidas erinevas vanuses beebisid silitada ja neid kergelt masseerida, et vähendada lihaspingeid, need võivad märkamata jätmisel põhjustada hilisemas eas näiteks rühihäireid, millest on juba raske vabaneda.

Ent lisaks praktilistele harjutustele on raamatus oluline osa sellel, kui tähtis on lapsele puhanud lapsevanem, milline on beebiga peres isa roll, kuidas värske lapsevanemana kohaneda uue olukorraga.

«Üritasime vältida manitsevat kõnepruuki ja olla pigem toetavad ja julgustavad,» rääkis Kõnnussaar. «Et vanemad saaksid aru, et vahel ongi raske, teistel on ka samamoodi, aga see läheb üle.»

Eraldi osa on pühendatud sellele, kuidas nutimaailm pidurdab lapse loomulikku arengut.

«Kui anname nutvale lapsele nutiseadme kätte, siis juhime tema tähelepanu kõrvale, tema vajadused jäävad rahuldamata,» rääkis Anne Lepasepp. Tiia Kõnnussaar lisas, et helesinise ekraani külge naelutatud laps ja lapsevanem ei suhtle omavahel ning lapse sõnavara jääb kängu.

Tublid isad

Tartu Ülikooli kliinikumi lastekliiniku taastusraviosakonna juhatajana töötav Tiina Lind rõõmustas, et üha enam satub tema vastuvõtule isasid, kes on järjest teadlikumad lapse arengust. Nii kaunistab ka raamatu kaant foto isa rinnal ema armastava pilgu all magavast beebist ning lapsega tegelevaid isasid leiab raamatus mujaltki.

Pered, kes Lauri Kulpsoo fotodel üles astuvad, on kõik Anne Lepasepa patsiendid. Tänu sellele läksid läinud suvel toimunud stuudiopildistamised libedamalt, sest lapsed lasid nende jaoks tuttaval tädi Annel endaga rahulikult toimetada.

Müüdimurdja

Raamatu roll on kummutada ka vanemate seas levinud müüte. «Lapsevanemad ju suhtlevad omavahel ja tekivad legendid,» rääkis Lepasepp. «Kui ühele on millegipärast ühte asja soovitatud, siis teised kõik arvavad, et neile on ka seda vaja.»

Näiteks on terve beebi jaoks täiesti tarbetud abivahendid hüppetraksid ja käimistoolid, mis tekitavad pigem füsioterapeutidele tööd juurde, kuna lapse keha ei arene loomulikult. «Need on tegelikult välja töötatud lapsinvaliididele, aga nad on toodud äriartiklina müügile,» lisas Lepasepp.

Raamatu autorid esitlevad oma teost ja vestlevad huvilistega neljapäeval kell 17 Tasku keskuse Rahva Raamatu poes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles