Kolmele uuele sookurele paigaldatakse suvel satelliitsaatja

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sookured.
Sookured. Foto: Urmas Luik

Sookure Ahja 4 rännet on uuritud juba umbes kolm aastat, nüüd on maaülikooli teadlastel sellel suvel plaanis paigaldada satelliitsaatja veel kolmele sookurele.

Maaülikooli juhtivteadur Aivar Leito kinnitas, et uued satelliitsaatjad on tellitud ja neid monteeritakse. «Kindlasti need tulevad ja vähemalt kolm tükki,» ütles ta. Ühe seadme hind on umbes kolm tuhat eurot.

Juulis püütakse

Nagu sookurgedel Ahja 4 ja Savimäe, paigaldatakse saatjad ka uutel lindudel jala külge, ning eesmärk on uurida peale lindude rände muu hulgas ka sookurgede elupaigakasutust.

Sookurgi, kellele tahetakse saatjad paigaldada, pole veel välja valitud. Leito rääkis, et muidugi on tal mõtteid, kust võiks uued sookured leida, kuid kõik selgub juunikuus ja juulis hakatakse linde püüdma.

Pole välistatud, et mõni uus saatjaga sookurg kannab samuti Ahja nime, sest tõenäoliselt püütakse kaks kurge Ida-Eestist. «Ühe paneme võibolla kuskile lääne poole, võimalik, et Saaremaa kurele, et vaadata ka läänepoolseid rändeteid,» ütles ta.

Leito loodab, et ehk õnnestub saatja panna nii vanalinnule kui ka pojale, seda pole seni õnnestunud teha. Ta meenutas, et paar aastat tagasi saadi kätte küll poeg, kuid vanalind pääses minema.

Pikem rändehüpe

Leito rääkis, et sookurgede Ahja 4 ja Savimäe satelliitsaatjate tootja sõnul peaksid seadmed vastu pidama vähemalt kolm aastat. Ilmselt kestavad need need aga kauem töökorras.

Näiteks must-toonekurg Raivo, kes on teel koju, on juba kümme aastat rännanud päikeseenergial töötava saatjaga. Raivol pole saatja küll jalale kinnitatud, nagu Ahja 4-l ja Savimäel, vaid hoopis seljale. Leito selgitas, et must-toonekurele paigaldati saatja seljale seepärast, et sealt ei kao seade päikese eest sulgede alla, nagu kaoks sookurel.

Sookurg Ahja 4 on samuti taas teel Etioopiast kodumaa poole. Esimene samm oli märtsi alguses Tana järve idakaldalt põhjakaldale ja sealt edasi Sudaani idapiirile, kus ta võib viibida praeguseni.

Umbes nädala pärast peaks Ahja 4 võtma ette pikema rändehüppe, et kiiresti kodumaale tulla. Kurg saab peagi kolmeaastaseks ja võib juba sellel või lähiaastatel hakata pesitsema, mis võib omakorda mõjutada tema Eestisse saabumise aega.

Eelmisel aastal jõudis Ahja 4 Eestisse 29. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles