Priit Pulleritsu kuukommentaar: mustad võidavad

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Postimehe ajakirjanik Priit Pullerits.
Pildil Postimehe ajakirjanik Priit Pullerits. Foto: Margus Ansu

See siin ei peaks kohalikus lehes olema koht, kus rääkida eileõhtusest kauge maa tulede säras Oscarite jagamisest. Aga kui maailmas puhutakse hiiglasuureks küsimus, miks ei leidunud sedapuhku parima pea- ja kõrvalosalise auhinnale kandideerijate hulgas ainsatki mustanahalist, tekib huvi kasutada sama mõõdupuud ehk nahavärvi vaatlemaks, kui õiglaselt on eri rassid esindatud muudel elualadel. Selle veeru temaatikat arvestades siis spordis.

Ja arvestades, et sporditööstus on palju suurem kui filmitööstus – ainuüksi Nike müüs tunamullu spordivarustust sama suure summa eest, kui palju teenisid filmistuudiod kokku kümnel maailma suurimal filmiturul (sh USA, Hiina, India) –, on spordi vaatlemine Oscarite galal tõstatatud teema valguses enam kui põhjendatud.

Pilt, mis avaneb, on pehmelt öeldes intrigeeriv. Mingisugusest eri rassi inimeste proportsionaalsest esindatusest nüüdisaja tippspordis, mille puudumist tänavusel Oscarite-õhtul on kajastanud laialt kogu maailma meedia, pole esinenud juba kümnendeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles