Voronja galerii pani korternäitusel Supilinnas maali ka lapse tuppa

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bela toas on Meiu Mündi maali kõrval toaomaniku joonistusi.
Bela toas on Meiu Mündi maali kõrval toaomaniku joonistusi. Foto: Sille Annuk

Suviti Varnja külas tegutsev Voronja galerii jätkab jaheda aja korternäituste sarja teise väljapanekuga Tartus. Näitus Meiu Mündi uuemast maaliloomingust avati eile õhtul supilinlaste Gabriela, Tõnise, Bela ja Mik-Möku kodus Lepiku 6-1.

Voronja galeristide Kaili Kase ja Raul Oreškini teatel on Meiu Münt (43) lõpetanud Tartu ülikooli filosoofiateaduskonna maalikunsti eriala 1999, olnud maaliõppejõud Tartu kõrgemas kunstikoolis ja maalikursuste juhendaja.

Tema näitusetegevus algas 1997. aastat, sealt alates on olnud hulgaliselt esinemisi ühisnäitustel ja mitmeid personaalnäitusi. 2014. aastal sai Meiu Münt Tartu kõrgeima kunstiautasu, Ado Vabbe nimelise kunstipreemia.

Galeristide sõnul on Meiu Mündi looming tundlik, mõistukõneline, isiklik ja samas üldinimlik. Tema maalides seguneb traagiline ja koomiline, ängistus ja õnnetunne, leppimine ja vastuhakk, lootusetus ja usk paremasse homsesse.

Eile avatud korternäitus toob vaatajate ette valiku tema maale viimasest kahest ja ka tänavusest aastast (üks pisike pilt on valminud 2012). 11 maali hulgas tuleb esmaesitlusele osa uuest sarjast, milles on kesksel kohal naise müütilise ja müstilise minapildi peegeldused.

Korternäitust peab Meiu Münt põnevaks võimaluseks, millega kunsti eesti rahvale lähendada – viia see koju kätte.

Voronja galerii korternäitus on supilinlaste kodus Lepiku 6-1 avatud tänasest kuni 21. veebruarini kell 17–22. Pole võimatu, et mõne väljavalitud külalise sääri tuleb hõõruma triibuline Mik-Möku. Peretütre Bela toas on võimalik vaadata ka tema enda joonistusi ja kohtuda nukk Kikiga. Üks kunstiteos on selles korteris aastast 2001 – Albert Gulk on maalinud akna nii, nagu oleks see vitraaž.

Voronja galerii esimest näitust Peetri tänavas Maarja ja Taavi kodus, kus olid eksponeeritud Anna Hõbemäe ja Kairo maalid, külastas Raul Oreškini andmeil umbes 150 inimest. Kolmas korternäitus on kavas avada 2. märtsil Karlovas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles