Hakkajad Tartu tüdrukud pälvisid tähelepanu Toompeal

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merili Ginter (vasakul) ja Triin Karis eile Toompeal.
Merili Ginter (vasakul) ja Triin Karis eile Toompeal. Foto: Vabaühenduste liit/Riigikogu

Eile, 28. jaanuaril tunnustas Vabaühenduste liit Toompea lossi valges saalis 2015. aasta kodanikuühiskonna silmapaistvamaid inimesi, tegusid ja organisatsioone. Aasta hakkajatena tõstetakse esile Miina Härma gümnaasiumi õpilasi Triin Karist ja Merili Ginterit.

Jutt on koolitüdrukuist, kellest Tartu Postimehes on mitu korda kirjutatud, kuna nad viivad ellu iseenda algatatud heategevusprojekti «Väike panus, suur mõju» ning püüavad kogutud rahaga toetada diabeeti põdevaid lapsi.

«Kodanikualgatusele annab tihti tõuke see, kui tunnetatakse puudust millestki, mis oluline korraga paljudele,» selgitas ka vabaühenduste liidu juhataja Maris Jõgeva. «Näeme seda, kui mitmekesiseks on vabakond Eestis aastatega kujunenud ja kui erineval moel eestvedajad murettekitavale lahendusi leiavad.»

Erilised tüdrukud

Merili Ginter ja Triin Karis viisid eelmisel aastal ellu suure hulga ideid. Nad müüsid kevadel lille- ja köögiviljaseemneid. Nad korraldasid loteriisid, kogusid käsitööesemeid ja kauplesid nendega Tartu laatadel nii suvel kui sügisel ning advendiajalgi.

Samuti on nad organiseerinud õpitubasid, kus noored said käsitööesemete valmistamist õppida ja neid soovi korral müügiks annetada.

Sügisesel koolivaheajal korraldasid Merili Ginter ja Triin Karis noorte artistide ja Bonzo osavõtul oma koolimajas heategevuskontserdi.

Detsembris külastasid nad Tartu Katoliku Hariduskeskust ning meisterdasid seal koos lastega nii öökulle kui tetrapakenditest linnumajakesi. Ja kui need õpilased oma näputöid oma kooli laadal müüsid, annetasid nemadki poole saadud tulust diabeetikute toetuseks.

Merili Ginter ja Triin Karis ütlevad, et kui nad eelmisel aasta 30. aprillil Miina Härma kooli ees oma esimesi annetusi kogusid, oleksid nad kindlasti naerma hakanud, kui keegi oleks siis öelnud, et nad umbes kolmveerand aastaga suudavad diabeetikutest laste toetuseks kokku saada 6000 eurot ning sel viisil aidata viite last! Sellest rahast on jätkunud juba nelja insuliinipumba ostuks, samuti muude hädavajalike tarvikute ostuks.

Idee haarab paljusid

Merili Ginteri ja Triin Karise ettevõtmine on paljusid Eesti inimesi pannud kaasa mõtlema, neile on heategevaid käsitööesemeid saadetud koguni Saaremaalt Salme põhikoolist. Tüdrukud on teinud koostööd Eesti naisüliõpilaste seltsiga ning saanud kopsakaid annetusi ka eraisikutest heategijailt.

Merili ja Triinu ettevõtmisest ja sellest, kuidas veel aidata, saab lugeda nende kodulehelt www.meiepanus.com. Värskeid postitusi võib jälgida aga Facebooki kontolt «Väike panus, suur mõju»

Novembris pärjati tüdrukuid ka üle-eestilise «Hea eeskuju» tiitliga, millega tunnustatakse koolinoori, kes on oma vabast tahtest viinud kodukandis ellu midagi sellist, mis väärib kogu Eesti tähelepanu.

Merili Ginter ja Triin Karis on lubanud, et nende heategev ettevõtmine ei lõpe ning neil on veel hulk ideid, kuidas suhkruhaigeid lapsi aidata.

Eestis on esimest tüüpi diabeeti põdevaid lapsi ja kuni 18-aastasi noori umbes 600. Eesti Haigekassa ei suuda kaugeltki kõiki hädavajalikke meditsiiniseadmete ja abivahendite ostu neile peredele vajalikul määral kompenseerida.

Vabaühenduste liit tunnustas eile ka mittetulundusühingut Spin, liikumist Sõbralik Eesti, Teele Pehki ning portaali Poliitika.guru. Kodanikuühiskonna tegijaid märgati juba kahekümnendat korda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles