Kolmekümne joobes sohvri auto pandi sundmüüki

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eelmise aasta jooksul konfiskeeriti Lõuna-Eestis roolijoodikutelt kokku 30 sõidukit. Automarkidest on statistika järgi enim ära võetud Opeleid.

Prokuratuuri koostatud statistikast nähtub, et kõige rohkem on konfiskeeritud Opeleid (7). Järgnevad Volkswagen (4), Ford (4) ja Audi (4). Lisaks sõiduautodele on kohtuotsuse alusel konfiskeeritud kaks mopeedi. Haruldastest sõidukitest võib välja tuua Pontiac Trans Am.

Sõiduki konfiskeerimine kriminaalasja raames on põhikaristusele lisanduv mõjutusvahend ning selle kohaldamist taotleb reeglina prokuratuur juhul kui inimene tabatakse korduvalt mootorsõiduki juhtimiselt joobes olekus, kinnitas Lõuna prokuratuuri pressinõunik Kristina Kostina. Seadus võimaldab taotleda sõiduki konfiskeerimist ka sel juhul, kui see ei kuulu otseselt isikule, kes joobes olles sõidukit juhtis. Ka sellist võimalust on prokuratuur oma tööpraktikas kasutanud.

Kohus konfiskeerib sõiduki kui kuriteo toimepanemise vahendi ning sõiduk pannakse müüki. Sellest saadud tulu läheb riigikassasse.

«Kõik, kes me igapäevaselt liikluses osaleme, tahame õhtuks elusalt ja tervelt koju oma lähedaste juurde jõuda,» leidis autode konfiskeerimisi kommenteerides Lõuna prefektuuri patrulli- ja liiklusjärelevalvetalituse juht Alvar Pähkel. Et liikluses ei saaks süütud inimesed kannatada joobes juhi süül, on sõiduki konfiskeerimine üks viis, mis hoiab ohtlikud juhid liiklusest eemal, selgitas ta.

Täpsemalt tähendab see seda, et korduvalt ebakaines olekus roolis tabatud juht jääb jalameheks ning oma igapäevaseks liiklemiseks peab kasutama ühistransporti või mõne teise juhi teeneid. Tartu piirkonnas toob korduv purjuspäi rooli istumine reeglina kaasa ka viibimise kinnipidamisasutuses.

Maakonniti jagunevad konfiskeeritud sõidukid järgmiselt:

Jõgevamaa – 3 sõidukit;

Põlvamaa – 3 sõidukit;

Tartumaa – 13 sõidukit;

Valgamaa – 1 sõiduk;

Viljandimaa – 3 sõidukit;

Võrumaa – 7 sõidukit.

Allikas: Lõuna ringkonnaprokuratuur

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles