Sepa jalgpallikeskuse eestvedajad loorberitele puhkama ei jää

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sepa jalgpallikeskuse eestvedajad tõmbasid raeplatsi kiigemetsas edukale ühisrahastuskampaaniale joone alla.
Sepa jalgpallikeskuse eestvedajad tõmbasid raeplatsi kiigemetsas edukale ühisrahastuskampaaniale joone alla. Foto: Margus Ansu

Mullu novembri alguses JK Tammeka käima lükatud ühisrahastuskampaania Sepa jalgpallikeskuse rajamise toetuseks võis tunduda mõnelegi skeptilisele kodanikule hullumeelse ideena, ent jaanuari keskpaigaks on saadud loodetud 150 000 eurot kokku ning nüüd on enam kui kindel, et aprillis läheb vanal Sepa staadionil ehitustegevus lahti.

Kuigi kampaania Grande Finaleks on 10. juulil Sepa jalgpallikeskuses jalgpalli EMi finaali ühisvaatamine, siis väikse vahefinišina kutsus Tammeka täna toetajad raeplatsi kiigemetsa talvisele tänuüritusele, et loosida kõigi toeks olnute vahel välja hulgaliselt auhindu, nosida kuumi pannkooke ja rüübata teed.

Sepa jalgpallikeskuse üks eestvedajaid, JK Tammeka tegevjuht Kalle Paas nentis, et kuigi ehituseks vajalik eelarve ehk 450 000 eurot on koos (ülejäänud osa eelarvest moodustavad Tammeka võetav pangalaen ja Eesti jalgpalliliidu toetus – toim), ei tähenda see sugugi seda, et nüüd võiks jalad seinale visata ja suveni vilet lasta. Esimene otseselt ehitustööga seotud koosolek ongi kavandatud juba homseks.

«Mitmesuguste lubade taotlemiseks on ette nähtud kindlad tähtajad, lisaks tuleb korraldada konkurss ehitaja leidmiseks,» tutvustas ta lähema tuleviku tegevuskava.

Paasi sõnul pole kampaaniameeskond veel täpset statistikat teinud, kuid laias laastus võib öelda, et  kogutud rahast umbes 45 protsenti panustasid eraisikud ja 45 protsenti ettevõtted, lisaks Tartu linna 15 000 euro suurune toetus. Kokku oli annetajaid 3108. «Lõpuks oli eraisikuid isegi rohkem, kui me kampaania alguses eeldasime, ja eks see näitab seda, et asi läks inimestele korda,» tõdes ta rahulolevalt.

Paas lisas, et kampaania lõpp sai erilise hoo sisse just siis, kui paika pandi tänuürituse kuupäev. «Siis oli näha, et inimesed hakkasid aktiivselt liigutama, ja eks vaadati ka, et pagan, ruutmeetrid võivadki ju otsa lõppeda!» muigas ta.

Tuldi Mulgimaaltki

Sepa jalgpallikeskuse rajamist toetati üle Eesti. Näiteks Viljandimaal elav Juhan Änilane, kes tegi sajaeurose annetuse, ehkki tal endal Taaralinna vutieluga otsest seost pole, oli kohale sõitnud ka kiigemetsa tänuüritusele.

Tervislikest eluviisidest lugu pidav Änilane sai kampaaniast teada puht juhuslikult ja peaaegu viimasel minutil, kui juhtus 10. jaanuaril nägema Sepa staadionist rääkivat uudislõiku Kanal 2 «Reporteris». «Siis ütlesin abikaasale, et nüüd võtame kohe arvuti kätte ja teeme ülekande ära!» muheles pottsepaametit pidav Änilane.

Ta hoiab end vormis eelkõige suusatamise ja jooksmisega – tema kodu asub otse Holstre-Polli suusaradade kõrval –, kuid et aastate eest mängis ta aktiivselt ka jalgpalli, on see tal senini sügaval hinges ja nii ei tekkinud mingit küsimust, kas annetada või mitte.

Jalgpallis ennekõike mängu ilu nautivale Juhan Änilasele oli ürituse juures ühelt poolt tähtis ühiselt tegemise rõõm, teisalt ka see, et selle kaudu toetatakse noorte sportimisvõimalusi ning laiemalt tervislikke eluviise.

«Raha pole maailmast kuskile kadunud, aga vaja on algatusi, ettevõtmist! Kui on inimesi, kes selliseid ilusaid asju eest veavad, siis tunnen toetamisest ainult rõõmu!» tunnustas Änilane Sepa jalgpallikeskuse eestvedajaid.

Lõpetuseks aga midagi ka nimemaagiahuvilistele: kõigi Sepa jalgpallikeskuse heaks annetanute vahel välja loositud peaauhinna ehk reisi kahele Türki võitis Krista Sepa.

ARVAMUS

Urmas Klaas, Tartu linnapea

Ma võrdleksin seda kampaaniat talgutega. Tänapäeval, mil inimestel on hästi palju tegemist ja aega vähe, on selline elektrooniline võimalus talgutel kaasa lüüa just see, mida meile vaja ongi.  Ehk siis osati teha selline e-keskkond, kus ausalt ja läbipaistvalt igaüks näeb, et kui ta paneb talgu korras raha ja ostab ruutmeetri, siis selle ruutmeetri ta konkreetses kohas ka saab. Väga oluline, et tulemus on käega katsuda ja silmaga näha.

Muidugi näitab kampaania ka seda, et ühiselt on kõik võimalik. See on täiesti võrreldav Jaani kiriku tornikiivri taastamisega ning annab usku, et üheskoos on võimalik palju asju korda saata.

ARVAMUS

Aivar Pohlak, Eesti Jalgpalli Liidu president

See projekt on tegelikult suurem, kui esmapilgul tundub. Et see kogus üle 3000 toetaja, näitab ühelt poolt, kui oluliseks on tänapäeval muutunud jalgpall ning kui oluline on inimestele sportimistingimuste olemasolu. Teisalt näitab see ka seda, et kogukonna tähendus omab tänases Eestis palju suuremat rolli, kui üldiselt arvatakse.

SEPA JALGPALLIKESKUSE AJAJOON

Jaanuar 2012. Kuhu on kõige mõistlikum rajada altküttega kunstmurustaadion?

September 2013. Liisk langeb Sepa staadioni renoveerimise kasuks.

Jaanuar 2015. Tartu linnavolikogu annab JK Tammekale Sepa staadioni hoonestusõiguse 30 aastaks.

Mai 2015. JK Tammeka alustab Eesti spordiajaloo suurima ühisrahastuskampaania ettevalmistamist.

2. november 2015.  Ühisrahastuskampaania saab stardipaugu.

12. jaanuar 2016. Kõik 7208 müügis olnud virtuaalset ruutmeetrit leidsid omaniku.

Aprill 2016. Algab ehitustegevus.

10. juuli 2016. Sepa jalgpallikeskuse avamine jalgpalli EMi finaalmängu ühisvaatamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles