Ülikooli arvutiteadlased avavad nutikeskkonna labori

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutiteler. Pilt on illustratiivne.
Nutiteler. Pilt on illustratiivne. Foto: Tairo Lutter

Tartu ülikooli arvutiteaduse instituut ja AS Eesti Telekom sõlmisid koostöölepingu, et soodustada internet of things (asjade internet) valdkonna teadus- ja arendustööle toetuvate uute äriideede loomist. Selleks arendatakse ka tudengite õppekeskkonda- ja võimalusi ning avatakse märtsikuus TÜ nutikeskkonna labor.

«Kui senini on internet peamiselt arvutite ja mobiilseadmete ühendamiseks, et võimaldada inimeste omavahelist suhtlust ja e-teenuseid, siis üha enam hakkavad interneti kaudu liidestuma ka asjad. Nutikad seadmed, mida võib kontrollida üle veebi nagu näiteks valgustus, turvaseadmed, köögiseadmed ja nii edasi,» selgitas internet of things olemust Tartu ülikooli arvutiteaduse instituudi juhataja professor Jaak Vilo.

Niinimetatud asjade internet võimaldab luua targa keskkonna kodus ja töökohal läbi seadmete, mis teavad ise, kuidas käituda ning mida saab kontrollida keskselt üle võrgu.

Vilo sõnul on internet of things valdkonnal mitmeid uurimissuundi: «Praegu eeldab see nutika keskkonna loomist, kõiki standardeid ja programmeeritavaid liideseid ning üha enam puudutab see ka turvalisust. Lisaks on tekkimas võimalused ja vajadus nii majandusliku kokkuhoiu kui ka efektiivsete teenuste loomiseks.»

Nutikate seadmete keskkondadega tegelemiseks sisustab AS Eesti Telekom arvutiteaduse instituudi õppehoonesse näitlikud nutika kodu ja nutika kontori, kuhu paigaldatava tehnikaga hakkavad tööle nii uurimisrühmad kui ka tudengid. Labor avatakse 2016. aasta märtsis.

Eesti Telekomi arendusjuht Urmo Lehtsalu ütles, et Eesti Telekom näeb suurt sünergiat teaduskoostöös Tartu ülikooli ja hiljuti välja hõigatud SmartEnCity targa linna projekti vahel.

«Kui koostöös ülikooliga saab panna suurt rõhku erinevate asjade koostoimimise ja turvalisuse süvauuringutele, siis SmartEnCity projekti raames saame selle tipptehnoloogilise lahenduse rakendada kohe tööle inimeste hüvanguks päris elukeskkonnas. Selliselt suudame pakkuda kõige suuremat koondväärtust just tavalistele inimestele, olles kindlad, et pakume tõestatult head lahendust,» rääkis Lehtsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles