Tartu aasta tegu on Ihaste sild ja idaringtee teine ehitusala

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ülekaalukalt võitis Tartu aasta teo konkursi veebruaris liikluseks avatud Ihaste sild ühes idaringteega, mis kogusid ligemale 47 protsenti toetushäältest. Postimehe ja Tartu linnavalitsuse korraldatud konkursil anti ühtekokku 7970 häält.

Tartu linn avas uue silla 2. veebruaril ja see leidis kohe kiire omaksvõtu. Esimese kuu jooksul sõitis Ihaste silla päevas keskmiselt 6723 masinat. Mais ületas silla umbes 11 000 autot ööpäevas ja juunist septembrini kestnud loenduse järgi keskmiselt ligemale 9000 autot ööpäevas.

Tartu linnamajanduse osakonna asejuhataja Andres Pool märkis, et muidugi ei ole ka 2,9 kilomeetrit pikk uus idaringtee lõik just kõige hullem, aga ikka Ihaste sild on see, mis vau-efekti annab.

Ihaste sild on 400,4 meetrit pikk ja 15,45 meetrit lai, sellel on kaks sõidurada ja neljameetrine kergliiklustee. Valmisid veel Lammi jalgtee tunnel, Ihaste riste viadukt, Ihaste riste jalakäijate viadukt, Ihaste tee nn küna. 

Ehituse lepinguline hind oli 20,7 miljonit eurot käibemaksuta, sh Ihaste silla maksumus 8,75 miljonit eurot koos projekteerimisega. 

Ehitasid Teede Rev-2, Lemminkäinen Eesti, K-Most ja liiderpartner Tref. Tee projekteeris Toner-Projekt ja rajatised Ehitus ja Tarkvara Inseneribüroo. Järelevalvet tegi Teede Tehnokeskus.

Aasta tegu jääb võitjaile meenutama Mati Karmini miniskulptuur «Hüpe». 

Teised enim hääli saanud teod on tänavu Aardla-Soinaste-Raudtee viie tee ristmiku ehitus ringristmikuks,  film «Supilinna salaselts»,  Pauluse kiriku renoveerimine, Maarjamõisa meditsiinilinnaku teine ehitusjärk, Tamme gümnaasiumi ja täiskasvanute gümnaasiumi uus maja, avalikud joogiveevõtukohad kesklinnas ja laululaval, korvpallimeeskonna Tartu Ülikool / Rock saamine Eesti meistriks, Uue Teatri suvelavastus «Odysseia», Vabadussõjas langenute memoriaali lõpuni ehitamine Pauluse kalmistul ning Annemõisa kunstmurukattega jalgpallistaadioni renoveerimine.

Nende kümme teo tegijad saavad linnavalitsuse ja Postimehe ühise tänukirja ning just aasta lõpus ilmunud raamatu «Panoraamiline Tartu 1900–1915».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles