Fotod: kunstnik Nadežda Tšernobai lahkus elust loomingulises kõrgvormis

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse "Altarid. Vol. 3" keskmes Y-galeriis on uus maal-altar, millest suletud kujul on näha naisakt.
Näituse "Altarid. Vol. 3" keskmes Y-galeriis on uus maal-altar, millest suletud kujul on näha naisakt. Foto: Kristjan Teedema

Nadežda Tšernobai (28. aprill 1985 - 21. detsember 2015) lahkus elust kõigest 30-aastasena, kuid oli juba saavutanud maalikunstis küpsuse ja tunnustuse. Tema kunstilisest kõrgvormist kõneleb ka ametlik tähelepanuavaldus – möödunud nädalal kätte antud Ado Vabbe preemia.

Nadežda Tšernobai praegune isikunäitus «Altarid. Vol. 3» Y-galeriis (Tartu ülikooli endises kirikus Jakobi 1), kus uusima maal-altari kõrval põlevad küünlad ja kõlab pühalik-traagiline muusika, esindab tema sügavamat ja suuremõõtmelist kunstiloomet. Samasse saab liigitada ka tema ühe esimese isikunäituse «MÄ» Nooruse galeriis 2010 ja teisedki tema loomingu väljapanekud.

Kunstikogujatele oli meelepärane Tšernobai kui väikeste piltide, eriti linnavaadete maalija. Suvel 2014 käis ta Postimehe maja rõdult jäädvustamas Tartu vaadet, et see esitada Tallinna kunstihoones avatavale Emajõelinna kunstnike ühisnäitusele «Väljasõit rohelisse. Tartu 1860-2014». Seesama maal läks hiljem müüki E-kunstisalongi ja leidis ostja tänavu sügisel.

Novembri lõpul ja detsembri algul tuli ta taas Postimehe rõdule, et maalida sedasama motiivi ülikooli peahoonest ja kõrvalmajadest. Samast rakursist valmis veel vähemalt kaks vaadet Tartu kesklinnale. Kui kunstimajas olid eelmisel nädalavahetusel avatud ateljeede päevad, võisid kõik soovijad neid näha. Kollased märgid maalidel näitasid, et need on juba ostetud.

E-kunstisalongi perenaine Tiia Karelson ostis nimetatud vaadetest kaks. Ta käis täna vaatamas Nadežda Tšernobai altarinäitust. Ühtlasi meenutas ta Nadjat kui rõõmsat inimest, kellega viimasel kohtumisel ateljees ja Tartu kunsti aastanäituse avamisel ei olnud näha mingit märki, et noor naine lahkub elust juba kolme päeva pärast.

Tiia Karelson meenutas, et Nadja rääkis talle eelmisel reedel oma kavandatavast portreesarjast, kus kujutatavad on elukogenud naised. Mõned olid kunstnikul juba sihikule võetud. Näiteks üks portreteeritavaid oleks olnud maalikunstnik Helle Vahersalu ja teine Tiia Karelson.

Ilusaks loominguliseks kavatsuseks see jäigi.

Copy
Tagasi üles