Emeriitprofessor Kalle Kasemaa: kõik religioonid propageerivad rahu, inimene rikub asjad

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Olen nagu juudi rabi, kes ütleb õpilastele, et küsige-küsige, mul on nii palju häid vastuseid varuks,» muheleb Tartu ülikooli emeriitprofessor Kalle Kasemaa.
«Olen nagu juudi rabi, kes ütleb õpilastele, et küsige-küsige, mul on nii palju häid vastuseid varuks,» muheleb Tartu ülikooli emeriitprofessor Kalle Kasemaa. Foto: Kristjan Teedema

Tartu ülikooli emeriitprofessor, semitist ja viljakas tõlkija Kalle Kasemaa tõdeb, et kuigi vägivald on ajaloo jooksul käinud suuremal või vähemal määral kaasas pea kõigi religioonidega, on nende sügavamaks sisuks ikkagi rahu ja üksteisemõistmise propageerimine. Praegu maailmas õudu külvava nn Islamiriigi kohta ütleb Kasemaa, et selle seltskonna ja islami vahele ei tohi kindlasti tõmmata võrdusmärki.

Üks teie õpetajatest Uku Masing on 1931. aastal kirjutanud: «Ma arvan, et on aeg lahti saada surevast Läänest /.../ ja selle asemel tutvuda enam Idaga (Süüria, Araabia, Pärsia), sest paljuski on Ida kaugemale jõudnud kui Lääs. Eestlased olla ja eurooplasteks saada tähendab surma, eestlased olla ja asiaatideks saada tähendab elu.» Tänapäeva konteksti pannes ...

... võib see mõjuda ootamatult, jah. Aga see oli ka noor ja vihane Masing, hiljem ta selliseid seisukohti väga ei väljendanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles