Kiira Kahro riputas õhulised maastikud galeriiseinale

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gildi galeriis riputab Kiira Kahro üles oma akvarelle.
Gildi galeriis riputab Kiira Kahro üles oma akvarelle. Foto: Margus Ansu

Kunstnik Kiira Kahro akvarellid Gildi galeriis on enamasti läbipaistvad või siis natuke looritatud vaated kas mererannale, jõekäärule või metsatukale. Aastaaegadeks sügis ja talv, ning ikka on neil piltidel kuskilt ka maja või palktareke paistmas.

Väljapanek kannab pealkirja «Kuni su küla veel elab...» – see on rida ühest laulusalmist ning kunstnik ütleb, et ta on juba oma loomult selline romantiline nostalgitseja ning talle väga meeldib minevikku vaadata.

«Akvarell ongi kerge tehnika,» nõustub ta, kui ta pilte helgeks ja kergeks pidada. Aga lisab kohe, et kunstnikule on akvarell kõikidest teistest tehnikaist siiski see kõige raskem. «Sa pead korraga ja kohe õigesse kohta selle värvi panema, parandada hiljem ei saa. Seepärast läheb mul palju paberit ka prügikasti või tulealustuseks.»

Kiira Kahro fotokaga looduses ei käi, ikka visandiplokiga, kuhu pliiatsiga kiiresti vaateid jäädvustab, samal ajal kõiki lõhnu ja emotsioone endasse salvestades. Hiljem värvidega tööle asudes, heidab ta pilgu visandile ja see aitab tallele pandud tunnet uuesti vallandada.

«Ma ei dokumenteeri. Mõnda puud ikka nihutan ja mõnda kivi veeretan. Nii nagu mulle meeldib,» lisab ta.

Kiira Kahro töötab Tartu Loodusmajas kunstiõpetajana. Ta elas perega aastaid paneelmajas, aga 18 aastat tagasi kolisid nad Tartust 10 kilomeetri kaugusele maale, kus on hea nautida nii uduseid hommikuid, poriseid teid kui säravaid päevi ning läheduses oleva jõe voolamist. See kõik inspireerib.

Kiira Kahro on sündinud 1955. aastal Võrus. Ta on lõpetanud Tartu ülikooli vene filoloogina, ja juba tudengipõlves käis kunstikabinetis, kus teda juhendas Kaljo Põllu.

Pärast jätkas Tartus kujutava kunsti kaugõppekursustel, kus tema õpetajateks olid Silvia Jõgever ja Lembit Saarts. Nende kursuste diplomitöö esitas ta 1986. aastal just akvarellitehnikas.

Gildi galeriisse jäävad Kiira Kahro akvarellid huvilisi ootama kuni 11. detsembrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles