Foto: tänavakunstiteos Sammalhabet vahistavast politseinikust sai lisanduse (1)

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavakunstiteos on saanud 5. novembril tekstilise lisanduse.
Tänavakunstiteos on saanud 5. novembril tekstilise lisanduse. Foto: Kristjan Teedema

Värviline šabloonitehnikas seinapilt, mis paikneb Kuradisilla juures riigikohtu hoone vastas endise sünnitusmaja, Tartu ülikooli praeguse ühiskonnateaduste instituudi hoovimaja tänavapoolsel seinal, on saanud narkodiskussioonilise lisanduse.

Edward von Lõnguse teos, mis kujutab Edgar Valteri loomingust tuntud Sammalhabemel käsi raudu panemas politseimundris meest, tekkis Toomele aastal 2014 rahvusvahelise tänavakunstifestivali eelõhtul. Mundrimehe rinnas on nimesilt Nõia Kütt, looduslähedasel vanamehel kasvab habemes kanep.

Eile, 5. novembril on politseiniku nokamütsi ette tekkinud šabloonitehnikas tekst «Iga narkodiiler on meie ühiskonnale ja noortele surmav... Ka selline piilupardinokaline habemik!» Ja sealsamas ristidest kujundatud rea all on lisatud: «Kiidusõnad meie valvsale politseile!»

Selle lisanduse koos esialgse teosega on jäädvustanud blogi «Suur jalutuskäik» 5. novembri postituses «Selgitav lisa aktiivselt kodanikult». Sealjuures on blogipidaja tsiteerinud Raimo Pullati ja Risto Pullati «Viinamerd»: «Ükski riik pole suutnud salakaubavedajatega peetud sõda võita. Konterbandile on õnnestunud piir panna ainult siis, kui riik ise on rahuldanud oma alamate vajaduse teatud defitsiitse kauba järgi või on täielikult sulgenud piirid. Nii toidab rahvusvahelist uimastiäri sõltlastepoolne nõudlus ja – efektiivne politseitöö, mis kahtlemata kergitab illegaalsete toodete hinda.»

Ühtlasi juhib blogija tähelepanu asjaolule, et šabloonitehnikas lisandusele on eelnenud sealsamas sisuliselt sama tekstiga paberileht.

Ja nimelt – 9. septembril on blogis «Suur jalutuskäik» sissekanne «Politsei kiituseks», mille juures avaldatud fotol on näha politseiniku ja Sammalhabeme juures samas kohas kleebitud valget paberlehte. Sellele on prinditud tekst: «Iga narkodiiler on meie noortele surmav – eriti selline piilupardi nokaga habemik!» Ja suuremas kirjas sealsamas paberilehel: «Kiidusõnad meie valvsale politseile!»

Täna õnnestus saada eile tehtud lisanduse kohta kommentaar Edward von Lõnguselt. «Kõik, mis juhtub teosega, saab osaks sellest,» teatas ta kõigepealt. Ja lisas, et tegemist on laiema ühiskondliku debati lokaalse ilminguga.

«Uimastipoliitika diskussiooni on Eesti ühiskonnas hädasti tarvis ning tervitan kõiki selle vorme. Kui keegi juba niimoodi otsa lahti tegi, kutsun üles ka teisi seda mõttevahetust jätkama,» kommenteeris Edward von Lõngus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles