Haridusfestival vallutab Tartu

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks teema haridusfestivalil on ka avatud õpiruumid.
Üks teema haridusfestivalil on ka avatud õpiruumid. Foto: Margus Ansu

Koolivaheajal peab Tartu esimest korda haridusfestivali, mil kolme päeva jooksul on linna haridusasutuste uksed nii lapsevanematele, õpetajatele kui õpilastele avatud loenguteks ja töötubadeks.

Haridusfestivali korraldava Tartu linnavalitsuse haridusosakonna jurist Kairit Peekman rääkis, et on ammu soovinud, et koolid saaksid kolleegidele ja vanematele oma parimaid praktikaid tutvustada ning samas oleks võimalik huvilistele pakkuda väliskülaliste loenguid.

Haridusfestivali korraldamisel otsustati, et ei suruta üritusi konverentsiruumesse, vaid suurem osa programmist leiab aset koolides, uksed on kõigile avatud eelregistreerimiseta.

Et tekiks arutelu

Ehkki peamine eesmärk on jagada teadmisi õpetajalt õpetajale, on festivalil mahukas sari lapsevanematele ning eraldi noorteprogramm.

Peekman tõi näite, et kui vaadata BBC telekanalit, on seal väga suur rõhk Suurbritannia hariduse sisulistel probleemidel. Eestis selline diskussioon puudub. «Kool ei saa olla parem, kui on ühiskonna ootused talle,» tõi ta välja ühe põhjuse, miks on vaja ühiskonnas rääkida haridusest.

Haridusosakonna põhihariduse peaspetsialist Katrin Ohakas tõi näite, et kuna lapsevanemad on oma kooliajast harjunud viiepallisüsteemis hindamisega, võib sõnaline hindamine tunduda neile ajaraiskamisena.

«Arvatakse, et piits ja präänik on see, mis tegelikult toimib,» rääkis ta. «Aga juba tükk aega tagasi tehtud suured haridusuuringud üle maailma seda üldse ei kinnita. Just sellistest asjadest peaksime omavahel rohkem rääkima.»

Festivalil on viis peateemat: avatud õpiruum, muutunud õpikäsitlus, IT-vahendite kasutamine õppetöös, pagulaste õpetamine ning õppiv kool. Toimuvad ka väitlused ning haridusosakond tutvustab, mille alusel valib ARNO lastele kooli või lasteaeda.

Präänikuks kontserdid

Oma kogemusi jagavad ka Norra, Islandi ja Soome välislektorid. Peekman tõi välja ka Tartu ülikooli haridusuuenduskeskuse sarja, kus pakutakse eneseharimise võimalust vanematele endile. Noorteprogrammist leiab aga innovaatilisi tegevusi ka päris pisikestele lastele.

Igal festivaliõhtul on kavas meelelahutust. Näiteks teisipäeval annab kontserdi Petersoni gümnaasiumi õpilasesindus, kolmapäeval laulavad Annelinna gümnaasiumi noored laule vene filmidest ning neljapäeval on Pauluse kirikus viie kooli ühiskontsert, mille kunstiline juht on Undel Kokk.

Haridusfestivali kava leiab aadressilt www.haridusfestival.tartu.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles