Uudishimulikud saavad elamuse kaugele rändamata

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu on koduks enam kui tuhandele siin õppivale ja töötavale inimesele maailma erinevatest paikadest. Emajõelinnas elavate ja tegutsevate kultuuride esindajate tutvustamiseks alustati loodusmajas üritustesarjaga «Kultuuriderikas Tartu».

Esimene kultuuriõhtu «Sanskriti» toimus eile õhtul ning keskendus Indiale ja Nepaalile. Üritusel tutvustasid Tartu ülikooli töötajad ja üliõpilased oma riigi mitmekesist kultuuri, kombeid, pidustusi ning etnilisi riideid. Lisaks sai põneva sissevaate riikide ja kultuuripiirkondade ilmavaatesse, kommetesse, kunsti ja loodusesse.

Soovijaid said näiteks selga proovida India rahvuslikke riideid ning ennast hiljem fotole jäädvustada. Mälestuseks sai end kaunistada hennatätoveeringuga kui ka bindikaunistusega. Programmist ei puudunud indiapärased toidud ja joogid.

Kogukonnatunne

Üritustesarja korraldab Tartu ülikool koostöös Tartu loodusmajaga. Kultuuriderikas Tartu üks korraldajatest Sirli Urbas ütles, et üritustesari kutsuti ellu selleks, et pakkuda Tartus elavatele ja töötavatele välismaalastele võimalust tutvustada oma kultuuri ja maad, luua kogukonnatunnet ning kontakte inimeste vahel, millest võidavad kõik osapooled.

Tema sõnul on kultuuridevahelise Tartu üritused mõeldud kõigile uudishimulikele tartlastele, kellele kindel kultuuripiirkond põnev tundub ning kes tahaks saada vahetut elamust kaugele rändamata.

Esimene üritus menukas

Üritused hakkavad toimuma korra kuus kuni maikuuni välja. Urbas ütles, et see, milliste rahvuste esindajaid kultuuriõhtutel näeb, oleneb erinevate kultuurirühmade inimeste valmidusest panustada ja teha omavahel koostööd.

Korraldajad loodavad veel sel aastal kutsuda tartlasi järgmisele koosviibimisele. Milline maa seal fookuses on, jääb praegu Urbase sõnul üllatuseks. «Vihjeks olgu antud, et kui avalöögi tegi kauge India, siis ka lähematel naabritel on oma elust ja kommetest rääkida nii mõndagi põnevat,» ütles ta.

Üritusel saab osaleda maksimaalselt 120 inimest. Urbas ütles, et sarja esimesele õhtule tuli registreerumine lõpetada kolm päeva enne sündmuse toimumist, kuna ettevõtmine osutus niivõrd populaarseks.

Kultuuriõhtud toimuvad oktoobrist maini Tartu loodusmajas aadressil Lille 10. Lisainformatsioon ürituste kodulehelt sisu.ut.ee/culturerich.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles