Kunstnik tõi põllumulla näitusesaali

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eda Lõhmus on täitnud maalidega kunstimaja kolm ruumi, millest suurimas on lisaks neile kaks videot ja installatsioon «Humus humanus» ehk paarkümmend ruutmeetrit ehtsat põllumulda.
Eda Lõhmus on täitnud maalidega kunstimaja kolm ruumi, millest suurimas on lisaks neile kaks videot ja installatsioon «Humus humanus» ehk paarkümmend ruutmeetrit ehtsat põllumulda. Foto: Kalev Saar

Kui kunstihuviline astub Tartu kunstimaja teise korruse kolmiksaali uksest sisse, näeb ta enda ees hämaraks muudetud ruumis põllupinda, milles on mulda paarikümne ruutmeetri suurusel alusel. Sealsamas on kaks videot ja maale.

Muld ühest küljelt valgustatud alusel on ehtne ja aus. Niisugust põldu, mis ootab seemet ning milles leidub lisaks taimede juurtele ja kõrtele ka tarbetuks muutunud ja äravisatud asju, leidub meie maal palju. Ja see on meid toitnud põlvest põlve.

Paarkümmend ruutmeetrit mulda on tegelikult installatsioon «Humus humanus» ehk üks osa Eda Lõhmuse (nii oli ta nimi, kui ta sündis 37 aastat tagasi Tartus ning õppis Tartu ülikoolis ja lõpetas selle 2008 maalimagistrina; praegu passis Eda Van Nerum) näitusest «Põld».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles