«Odysseia» Tartu ühissõidukites

Kerli Jõgi
, ajakirjandusmagistrant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nümfist reisisaatja Katrin Pärn hoiab publikut õigel rajal.
Nümfist reisisaatja Katrin Pärn hoiab publikut õigel rajal. Foto: Tartu Uus Teater

Tartu Uue Teatri suvelavastust «Odysseia» võib nimetada teatri esimeseks klassikalavastuseks. Loo struktuur ja tegelased on tõepoolest laenatud Homerose eeposest, kuid Ivar Põllu lavastus ise on kõike muud kui klassikaline.

Etendus algab peaaegu jumalatele väärilise pidusöögiga, kus publik ei ole jäetud pelgalt pealtvaataja rolli. Just nii nagu lubab lavastust tutvustav tekst teatri veebilehel, tuleb publikul kõik kaasa teha, kogu Odysseuse rännak algusest lõpuni.

Teatris ei ole publiku kaasamine tegevusse üldjuhul lihtne ülesanne. Ei neile, kes on laval, ega ka publikule, kes on ootamatult ebamugava tähelepanu alla sattunud. Mugavusest ei pea sellele etendusele tulnud publik sugugi loobuma, sest kõige eest on hoolitsetud. Publikut hoitakse kursis nii korralduslike küsimuste kui ka loo olulisemate üksikasjadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles