Grafitikunstnik lisas Heli Läätse portreele teisi näopilte

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naeratavate naiste portreed annavad grafitikunstnik Bach Babachi arvates möödujatele head emotsiooni.
Naeratavate naiste portreed annavad grafitikunstnik Bach Babachi arvates möödujatele head emotsiooni. Foto: Kalev Saar

Grafitikunstnik Bach Babach avas Võru ja Kastani ristmikul Tartus oma portreedenäituse juba laupäeval. Kuid perfektsionist nagu ta on, käis ta täna paari-kolme värvipurgiga oma teoseid täiendamas.

Ansambli Kõrsikud lauludest ilmus aastal 2013 CD, mida kaunistab Heli Läätse grafititehnikas portree. Selle autor Bach Babach, üks Tartu ja kogu Eesti esimesi grafitikunstnikke, kes alustas tänavakunsti loominguga umbes 20 aastat tagasi, tegi sama portree nähtavaks ka kõikidele Võru tänavat mööda jalgsi ja ratastel liikujatele.

Raamitud tänavakunst

Nüüd otsustas ta oma sünnipäeva tähistamiseks lisada Heli Läätse pildile raami ja kanda lauljanna kõrvale samas šabloontehnikas enamasti rõõmsa ilmega naisteportreed, millest mõned kujutavad tuntud baleriine ja (võistlus)tantsijaid. Ka need on ta omal moel ehk värvipurkide sahinal raaminud.

«Oleme harjunud nägema raamitud töid galeriides, tänavakunstis me neid väga sageli ei näe,» ütles Bach Babach. «Nüüd oli mõte tuua galeriikunsti näitus tänavale tänavakunsti võtmes.»

11 naise vahele lisab muhedat mehisust president Toomas Hendrik Ilvese sinimustvalge näopilt («Hendrik») ja üks lendav must mehesiluett (raami kõrval on pildi nimeks «Endel»).

Neidsamu siluette ripub näituse raamide küljes, peal ja sees ning lendleb portreede vahel õige mitu. Samad tegelased on osalised vist küll kõikides teisteski Bach Babachi teostes. Neid leidub terve parv sama kunstniku loodud Tartu suurimas grafitis, mis asub Ülikooli tänavas SEB maja südalinnapoolsel seinal. Mustad mehikesed tegutsesid ka kunstniku eelmise näituse töödel, mis olid välja pandud kevadel 2013 galeriis Noorus.

Koopiad lõuendil veebis müügis

Näitus valmis nädala jooksul. Avamisel laupäeval kõlas ka muusika. Täna keskpäeval käis kunstnik oma töödele pisikeste värvisurtsatustega viimast lihvi andmas. Sealjuures rääkis ta, et osa näituse portreedest läheb lõuendil originaalsuuruses müüki Eesti nüüdiskunsti veebiportaalis NOAR.eu.

Portreede vahele on ta jätnud mõne teise grafitikunstniku sinna varem kantud teoseid. Müüri kesklinnapoolsele osale on teinud suurid maalinguid Tartu tänavakunstifestivali Stencibility tellimusel mitmed välismaised oma ala meistrid.

Kristjan Bachman alias Bach Babach on lõpetanud Tartu kunstikooli ja Tartu kõrgema kunstikooli ning on viimases ka lektor. Hiphopi suure austajana on ta Kastani-Võru ristmiku müürile juba mitmel aastal teinud hiigelsuure Elva hiphopfestivali reklaami. Et tänavune festival ei ole enam mägede taga, alustab ta uue suure maalingu loomist sealsamas homme või ülehomme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles