Tartu vabatahtlikud aitavad Ukraina sõjatsooni lapsi

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kairi Avastu (paremal) ja Anastassia Murašina.
Kairi Avastu (paremal) ja Anastassia Murašina. Foto: Tanja Lõkova

Zaporiźźja linna Hortitsa puhkelaagris, kus veedavad praegu aega Ukraina rindelähedastest paikadest pärit lapsed, viibivad vabatahtlikena kaks tartlast – Kairi Avastu ja Anastassia Murašina.

Kairi Avastu töötab muul ajal Tartu linna sotsiaalabi osakonnas lastekaitse spetsialistina ja Anastassia Muraśina on psühholoogiatudeng Tartu ülikoolis.

Ukraina rindelähedastest piirkondadest pärit lastele laagri korraldamisega on suure vaeva ära näinud aga mittetulundusühingu Eesti Pagulasabi Ukraina-poolsed töötajail Tanja Lõkova ja Inna Shulzhenko.

Laager leiab aset Hortitsal, mis on looduskaitsealune saar keset laia Dnepri jõge ning laagri ruumid paiknevad nõukogude ajal Hortitsale ehitatud sanatooriumis.

Kokku puhkab seal 36 last, 20 tüdrukut ja 16 poissi vanuses 8 kuni 13 aastat. Suur osa neist on pärit Krasnohorivka asulast, mis asub paarikümne kilomeetri kaugusel Donetski linnast, ja mitmest väiksemast rindeäärsest külast. Lapsi saadavad õpetajad, kes on samuti pärit sealtsamast ning laagrisse on lapsed valinud kohalikud sotsiaaltöötajad.

Tartlased Kairi Avastu ja Anastassia Muraśina osalevad nii laagritöö korraldamisel kui aja veetmises ja töös koos lastega. Nad jäävad Ukrainasse augusti keskpaigani ning võtavad osa teisegi laagri tööst, kuhu Eesti Pagulasabi rahastusel sõjapiirkondade lapsi saadetakse.

«Laager on tore ja väga hästi organiseeritud. Lapsed on suurepärased, kohalikud inimesed samuti,» kirjutas Kairi Avastu. «Kõigi meie omavaheline läbisaamine on väga hea. Iga paev on meil palju toredaid ettevõtmisi, ekskursioone, konkursse ja igasugu muid sündmusi.»

Ta märkis, et täiskasvanute tööpäev algab kell 6.15 ja lõpeb kell üks öösel, mil toimub päeva kokkuvõttev koosolek. Oma üksikasjalikumaid kogemusi ja emotsioone on ta nõus jagama siis, kui on tagasi Tartus.

Lastelaager on saanud teoks tänu headele Eesti annetajatele. Vabatahtlike erialaspetsialistide Ukrainasse lähetamist rahastab aga Eesti välisministeerium arengukoostöö ja humanitaarabi vahenditest.

Laagris on psühholoogist abi käinud osutamas ka juba juuli alguses vabatahtlikuna Eestist Ukrainasse lähetatud psühholoog Elle Purde. Elle Purde töötab koos Zaporižžja linna psühholoogidega nii haavatute kui põgenike nõustamisel ning aitab oma nõuga ka kriisikeskuste töö paremaks korraldamisel.

Augusti alguses osutab Elle psühholoogilist abi ka rindelinnas Mariupolis.

Elle Purde tegemistega ning sellega, millised olid tema muljed lastelaagri esimestest päevadest Hortitsa saarel, saab lugeda blogist: http://ellepurde.blogspot.com/.

Sellele loole lisatud fotod on teinud Eesti Pagulasabi töötaja Ukrainas Tanja Lõkova.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles