Suri teenekas õpetaja Irene Leisner

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Irene Leisner.
Irene Leisner. Foto: Sille Annuk

Suri õpetaja Irene Leisner (12. september 1930 – 9. juuli 2015), kes töötas Tartu Tamme gümnaasiumis emakeele ja kirjanduse õpetajana 54 aastat. Tema enda arvestuse järgi oli tal selle aja jooksul 14 lõpuklassi ja ühtekokku 3072 õpilast, kelle hulgas on ka peaministrid Mart Siimann ja Andrus Ansip.

«Irene Leisner oli üks minu lemmikõpetajatest,» ütles Mart Siimann, peaminister aastatel 1997–1999. «Ta oli särav isiksus, kelle tunnid tõid koolielu paratamatusse rutiini ja tolleaegsesse hallivõitu elukorraldusse värve ja helinaid. Lisaks kirjandusele õpetas Irene Leisner meile õppekavasse mittekuuluvat, kuid väga huvitavat ainet – ta õpetas elu.»

Mõned õpilased sai õpetajalt Siimanni sõnul niisuguse armastuse kirjanduse vastu, et jätkasid selle õppimist ülikoolis, ja nende hulka kuulub temagi.

«Meie suhtlemine Iraga – nagu me teda kutsusime – jätkus ka pärast kooli lõpetamist, üle poole sajandi. Me käisime vastastikku juubelitel, aeg-ajalt saime Tartu kohvikutes kokku ja eelmisel aastal tähistasime koos õpetaja Irene Leisneri ja õpetaja Helve Raigiga õpetajate päeva Ülikooli kohvikus. Kahjuks jäi see meie viimaseks kohtumiseks. See on valus ja kurb.»

Tamme gümnaasiumi (5. keskkooli) 1965. aastal lõpetanud Mart Siimann oli Eesti olümpiakomitee president aastail 2001–2012. Teda asendas sellel kohal suurettevõtja ja poliitik, sama kooli aastal 1977 lõpetanud Neinar Seli, kelle meelest oli Irene Leisner erakordne inimene.

«Et ta on õpetanud ka minu lapsi, oli meie suhe palju lähedasem kui teistel vilistlastel. Käisin tal ikka sünnipäeval,» ütles Seli. «Alati, kui meediasse kerkis minuga seoses mingi teema, ta helistas, tundis mulle kaasa ja julgustas mind. Viimati helistas ta mulle kuu aega tagasi ühel pühapäevahommikul.»

Kooliajast meenus Selile, et õpetaja Leisner õpetas küll kirjandeid kirjutama, aga ta suunas oma õpilasi ka teatris käima. «Tema äratatud teatrihuvi ja õpetatud oskus etendusi tõlgendada on mulle siiamaani jäänud,» lisas ta.

Kopsuarst Marget Savisaar on sama kooli vilistlane, kuid Irene Leisner ei olnud tema õpetaja, kui paar tundi välja arvata. Küll aga kujunesid hiljem nende vahel välja sõprussuhted.

«Ta oli väga mitmekülgne ja huvitav inimene, erudeeritud ja fenomenaalse mäluga, tundis paljude asjade vastu huvi,» ütles doktor Savisaar. «Et suhtlesime perekondlikult, siis ta jälgis pidevalt, kuidas meie pere kasvas ja arenes, ta aitas vajadusel lapsi emakeele osas. Me kuulusime erinevatesse põlvkondadesse, aga me olime sõbrannad, me tundsime kogu aeg teineteise vastu huvi.»

Irene Leisner oli aastast 2009 Tartu Tähe kavaler. Tartu linnavolikogu iseloomustas teda autasustamisel nõnda: «Ta on suutnud läbi aastakümnete kaitsta ja väärtustada eesti keelt, kultuuri ja ajalugu ning suure missioonitundega suunanud oma õpilasi teatri, kirjanduse, kunsti ja muusika juurde. Ta on olnud väga aktiivne ka ühiskondlikus elus.»

Irene Leisner oli Eesti Emakeeleõpetajate Seltsi auliige, Eesti Keele Kaitse Seltsi tegevliige ja aastatel 1992-1996 Tartu linnavolikogu liige.

Tamme gümnaasiumi veebisaidile on mullu sügisel lisatud link, mis viib vaatama videointervjuud Irene Leisneriga. Muu hulgas ütles ta kaamera ees, et soovib õpilastele häid õpetajaid ja õpetajatele häid õpilasi.

Hüvastijätt on Tartu krematooriumis 18. juulil kell 12.

Copy
Tagasi üles