Vaimulikule laulupeole lisandus kontsert kirikus

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulu "Üksteist peab hoidma" kordamisel tõusis Anna Humala (dirigendipuldis paremal) kõrvale ühendkoori juhatama ka laulu autor Kadri Hunt. All seisavad reas dirigendid ja lauluseadete tegijad.
Laulu "Üksteist peab hoidma" kordamisel tõusis Anna Humala (dirigendipuldis paremal) kõrvale ühendkoori juhatama ka laulu autor Kadri Hunt. All seisavad reas dirigendid ja lauluseadete tegijad. Foto: Merike Lill

Üle-eelmisel nädalavahetusel rahvusvahelisel poistekooride laulupeol Tartus süüdatud laulupeotuli leekis tõrvikus tänaseni, et siis õhtul süttida lauluväljakul taas suure leegiga. Eelmisel nädalavahetusel olid laulukaare all poplaule laulvad koorid, täna kõlasid umbes 3000 laulja suust vaimulikud laulud.

Raul Talmari kunstilisel juhtimisel küpsenud laulupeokontsert «Maarjamaa – Isa maa“ algas Kadri Hundi dirigeeritud rahvakoraaliga „Au, kiitus olgu igavest“, mida esitas ühendkoor. Peo avakõne pidas president Arnold Rüütel, tervitussõnu ütlesid riigikogu kultuurikomisjoni esimees Laine Randjärv ja Tartu linnapea Urmas Klaas. Kui sissejuhatuse oli teinud Eesti evangeelse luterliku kiriku peapiiskop Urmas Viilma, jätkus eeskava Margo Kõlari „Ave Mariaga“ Raul Talmari juhatusel ja Kadri Hundi soleerimisel.

Omaette liikusid laulukaare alla laulma lastekoorid, puhkpilliorkestrid, naiskoorid ja segakoorid ning lõpuks oli taas laval ühendkoor. Kahetunnise kava viimases osas tuli kaks laulu kordusele: Kadri Hundi „Üksteist peab hoidma“, mida dirigeeris Anna Humal, ja Rein Kalmuse „Issand on Siionis suur“ Kersti Petermanni juhatusel.

Eesti evangeelse luterliku kiriku koguduste eelmine kirikupäev ja vaimulik laulupidu oli Tartus viis aastat tagasi. Lisaks laulupeole oli kavas tookord ja ka nüüd muid üritusi. Nii näiteks oli täna õhtul pärast laulupidu Jaani kirikus ansambli Heinavanker kontsert esivanemate pühadest lauludest.

Kirikupäeva trükises on kirjas, et pühapäeval kell 10 on Pauluse kirikus „Luterlik armulauaga jumalateenistus üksnes muusikas“, mis kõlas esmaettekandes 24. augustil 2003 Kolga-Jaani kirikus ja on tulnud ettekandele tervikuna või ositi mitmes kohas Eestis, aga ka Torontos. See muusikateos on sündinud tosin aastat tagasi õpetaja Ants Toominga ideest. Tema ja õpetaja Urmas Petti panid kokku teksti, millele lisas muusika õpetaja Mart Jaanson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles