Autod kaovad läbi optilise illusiooni maa alla

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Optilise illusiooniga maalingu on loonud Edgar Tedresaar (vasakul) ja Paavo Kuldkepp.
Optilise illusiooniga maalingu on loonud Edgar Tedresaar (vasakul) ja Paavo Kuldkepp. Foto: Margus Ansu

Ahhaa keskuse maa-alusesse parklasse sõitja silme ees on suured valged ringid, mis õigest kohast vaadatuna tekitavad tunde, nagu oleks ees torujas tunnel. Maalingu autorid Edgar Tedresaar ja Paavo Kuldkepp soovitavad oma teost vaadata maasturi juhi silmade kõrguselt tänaval jalakäijate ülekäigukoha juures.

Maa alla kadunud autode juurest ülespoole vaataja saab aimu tehtud töö suurusest. Laiade valgete joonte värvimiseks põrandale, seintele ja lakke kulus noormeestel, keda aitasid sealjuures Ingrid Randla ja Salme Liivrand, üle kolme nädala. Töö käis põhiliselt öösiti, kasutusel olid projektor, tõstukid ja muud tarvilikud seadmed ja maalritööks vajalikud töövahendid. Kõik see kokku läks Ahhaale maksma umbes 3000 eurot.

Teaduskeskuse Ahhaa ekspositsioonijuht Mihkel Sild on tulemusega väga rahul, sest see lisab erksust halli betoonkeskkonda ja ilmestab hoonet. Need kaks noormeest on Ahhaas tema sõnul hinnatud ka seepärast, et valmistasid dinosauruste näituse suurepärase kujunduse.

Paavo Kuldkepp ja Edgar Tedresaar lõpetasid Tartu Kõrgema Kunstikooli aastal 2010, teine neist sai seejärel Tartu ülikoolist maalimagistri hariduse. Nad kuuluvad ühendusse Piiritus, mis tegeleb meid ümbritseva keskkonna kujundamise ja loomisega.

Hiljuti osalesid nad Baltimaade suurima seinamaalingu, tänavakunstnik Von Bombi kavandi järgi valminud «Ülemiste tüdruk» loomisel. Enne jaanipäeva sai nende kätetööna valmis ka maaling Tõnissoni ja Kastani tänava nurgal asuva Eesti Üliõpilaste Seltsi maja tagahoovi servale ulatuva maja seinal. Selle on kavandanud tänavakunstnik Hapnik, pidulik avamine on plaanis augustis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles